Профілактика гепатиту А
Протягом останніх трьох років в Україні відмічається зростання випадків вірусних гепатитів, зокрема гепатиту. У травні місяці поточного року реєструються спалахи гепатиту А в Закарпатській області та м. Київ.
Фахівці Черкаського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області на виконання Доручення начальника Черкаської обласної військової адміністрації від 03.11.2023 № 24-Д посилили нагляд за підконтрольними об’єктами Черкаського району, зокрема закладів освіти, торгівлі, громадського харчування, охорони здоров’я, закладів соціального значення з метою недопущення ускладнення санітарно-епідемічної ситуації та запобігання виникнення захворювань на гепатит А.
Під час проведення комісійних обстежень особлива увага приділялась:
- забезпеченню організації питного режиму;
- проведенню дезінфекції контактних поверхонь в місцях загального
користування та вологого прибирання із застосуванням дезінфікуючих
засобів з відповідною документацією щодо їх безпечного користування;
- суворому дотриманню технології приготування страв;
- створенню умов за дотриманням правил особистої гігієни дітьми та
дорослими.
Звертаємо вашу увагу на небезпечність захворювання на гепатит А, його симптоми та наслідки для організму людини.
Гепатит А - захворювання печінки, спричинене вірусом. За даними Всесвітньої організації здоров'я майже всі люди, уражені гепатитом А, повністю одужують і у них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.
Шляхи передачі збудника хвороби: фекально-оральний через харчові продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини, та побутовий
при контакті з інфікованою людиною.
Симптоми гепатиту А можуть проявлятись як у легкій, так і у важкій формі. Найчастіше це: слабкість, неприємні відчуття в животі, підвищена температура, відсутність апетиту, діарея, блювота, потемніння сечі (до коричневого кольору), важкість у правому підребер'ї, жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Інкубаційний період гепатиту – 14–28 днів.
Основні фактори ризику – це незадовільні санітарні умови, відсутність очищеної води, контакт з інфікованою людиною. Ризик інфікування вищий у районах зі зруйнованими мережами водопостачання та каналізації, у закладах освіти та дитячих колективах, де гепатит А поширюється швидше.
Як захиститись від гепатиту А?
1. Дотримання правил особистої гігієни.
2. Вживання питної води, яка відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.
3. Проведення власниками бюветів, колодязів чи каптажів джерел щороку
планового обстеження цих споруд, їх поточного ремонту, чищення та
дезінфекції.
4. Обов’язкова обробка овочів, фруктів, зелені та ягід перед вживанням.
Ефективним методом профілактики гепатиту А є вакцинація.
Черкаське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в
Черкаській області