Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Як батьки можуть вплинути на підвищення самооцінки дитини

Дата: 22.07.2024 09:27
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

 

Закінчи речення

Скільки б оточуючі не розповідали дитині про те, яка вона чудова, найважливішим є момент, коли дитина прийме їх думку і погодиться з тим, що вона дійсно має ряд переваг і заслуговує на повагу. Так що дана гра - хороший спосіб перевірити, що ж прийняла для себе ваша дитина і як це відбилося на її самоотношении.

Візьміть м'яч. Поясніть дитині правила гри: ви будете кидати їй м'яч і починати речення, а вона повинна кинути його назад, назвавши закінчення, яке прийшло їй на розум. Всі речення будуть стосуватися дитини. Одні і ті ж "початки" можуть прилітати до дитини кілька разів, але вигадані нею "закінчення" повинні відрізнятися. А тепер кидайте дитині м'яч зі словами: "Я вмію ...", "Я можу ...", "Я хочу навчитися ...". Кожен початок речення повторюйте кілька разів, щоб дитина усвідомила, як багато вона всього вміє, над чим зазвичай не замислювалася, але ж колись вона цього навчилася.

Скарбничка досягнень

Це дуже хороша гра, яка повинна перерости в звичку бачити і цінувати свої маленькі перемоги кожен день. Ви дійсно зможете досягти такої, здавалося б, глобальної мети, якщо будете систематично використовувати цей ігровий прийом. Надалі можна буде замінити його усним обговоренням своїх щоденних досягнень.

Отже, візьміть якусь картонну коробку або містку банку і разом з дитиною прикрасьте її так, як їй хотілося б, щоб виглядала скарбничка її головних цінностей - маленьких і великих власних успіхів в житті. Можливо, на поверхні цієї скарбнички з'являться малюнки, що відображають предмети, які якось пов'язані з поняттям "успіх", або це будуть просто симпатичні візерунки. Залиште вибір за хлопчиком або дівчинкою. Окремо приготуйте невеликі листочки паперу. А тепер введіть правило: коли дитина повертається додому, вона обов'язково має згадати і написати на цьому листочку якесь своє досягнення за сьогоднішній день. Так, на записочках будуть з'являтися фрази: "Добре прочитала вірш у дошки", "Намалювала відмінний малюнок на тему" Осінь "," Зробила подарунок бабусі, який їй дуже сподобався "," Все-таки змогла написати контрольну з математики на "п'ять" , хоча боялася "і багато інших. Ці записи кладуться в скарбничку досягнень. Важливо, щоб навіть у "найжахливші" дні дитина змогла знайти щось, що їй вдалося." Поповнення "скарбнички з часом саме по собі наповнює дітей гордістю і більшою впевненістю в своїх силах, особливо якщо батьки та інші члени сім'ї відносяться до її маленьких перемог з повагою (а не з висоти своїх років і досвіду).

До цієї скарбнички можна звертатися, коли дитині здається, що вона зустрілася з непереборними для неї труднощами, або в періоди, коли її критичний погляд спрямований на свої здібності і вона бачить себе невдахою. У такі періоди корисно згадати, що у вашої дитини є досвід подолання труднощів і досягнення успіху. Це допоможе їй налаштуватися на позитивний лад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень