Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення громадського обговорення щодо ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ (ЗМІНА ТИПУ) ТА ЗМІНУ НАЗВИ КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОВАЛИСЬКА ГІМНАЗІЯ РОТМІСТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ»

Дата: 06.05.2024 15:03
Кількість переглядів: 27

Фото без опису

ПОВІДОМЛЕННЯ

про проведення громадського обговорення щодо

ПЕРЕПРОФІЛЮВАННЯ (ЗМІНА ТИПУ) ТА ЗМІНУ НАЗВИ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОВАЛИСЬКА ГІМНАЗІЯ РОТМІСТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ»

 

1. Найменування організатора громадського обговорення: Ротмістрівська сільська рада.

2. Мета обговорення: урахування думки мешканців села Ковалиха та Ротмістрівської сільської територіальної громади під час прийняття рішення  «Про перепрофілювання (зміну типу) та зміну назви КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «КОВАЛИСЬКА ГІМНАЗІЯ РОТМІСТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» у КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «КОВАЛИСЬКА ПОЧАТКОВА ШКОЛА РОТМІСТРІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ»».

3. Термін громадського обговорення: з 06.05.2024 до 06.05.2025 року.

4. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форма подання пропозицій (зауважень):

– Ротмістрівська сільська рада, вул. Михайлівська, 18, с. Ротмістрівка, Черкаська область, 20726 (подається у письмовій формі, із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає);

– rotmistrivka@gmail.com (із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає);

приймальня, тел. 096-129-61-40 (в усній формі із зазначенням прізвища, імені, по батькові та  адреси особи, яка їх подає).

Усі пропозиції та зауваження подаються у письмовій формі на електронну адресу або поштову скриньку Ротмістрівської сільської ради. Анонімні пропозиції чи зауваження не розглядаються.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення: відділ освіти, молоді та спорту, культури, туризму та зовнішніх зв’язків Ротмістрівської сільської ради, вул. Михайлівська, 18, с. Ротмістрівка, Черкаська область, 20726, електронна адреса: osvitarotmistrivka@gmail.com, тел.: 0974118447 (Ярута Тетяна Вікторівна).

6. Прізвище, ім’я, по батькові особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Ярута Тетяна Вікторівна.

  1. Строки і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення: узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 14 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на офіційному веб-сайті  Ротмістрівської сільської ради (https://rotmistrivska-gromada.gov.ua/).

 

 

 

 

 

ОБҐРУНТУВАННЯ НЕОБХІДНОСТІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ

 

Відповідно до Закону України  “Про місцеве самоврядування в Україні”, пунктом 30 статті 26 якого передбачено, що реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради, рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (Ротмістрівська сільська рада).

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше, ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування у колективі однолітків, формувати лідерські якості, інтелектуальні, творчі, спортивні здібності тощо. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. Із кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти громади повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу освітньої субвенції та утримання закладів освіти (енергоносії, зарплату технічному персоналу громада сплачує з власного бюджету) та переведення дітей до більших шкіл для забезпечення кращих умов навчання завдяки вивільненим коштам.

5 березня 2024 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 245 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 6 і від 27 грудня 2017 року № 1088», відповідно до якої Формула розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами та Порядок і умови надання освітньої субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам викладено у новій редакції.

8 березня 2024 року видано розпорядження Кабінету Міністрів України № 211–р «Про перерозподіл обсягу освітньої субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам у 2024 році», відповідно до якого виправлено неточності, допущені при розподілі освітньої субвенції на 2024 рік.

За рахунок освітньої субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить:

із 1 вересня 2025 року – менше 45 осіб;

із 1 вересня 2026 року – менше 60 осіб.

На жаль, із кожним роком у нашій громаді, як і в Україні загалом, знижується народжуваність, відповідно – зменшується кількість учнів, особливо старшої школи. У той же час, саме наповнюваність класів є основною складовою розрахунку освітньої субвенції, яка визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і яка передбачена виключно для виплати заробітної плати педагогічних працівників.

Проаналізувавши перспективну мережу, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, керуючись рішенням сесії Ротмістрівської сільської  ради від 22.04.2024 № 39-2/ⅤⅠⅠⅠ «Про затвердження плану заходів щодо оптимізації мережі закладів освіти Ротмістрівської сільської ради на період із 2024 до 2027 року», виносимо на громадське обговорення питання щодо перепрофілювання(зміну типу) та перейменування зазначеного закладу освіти (проєкт рішення додається).

Окремо зазначаємо, що підвезення учнівського контингенту зазначеного закладу освіти буде забезпечене плановими перевезеннями спеціалізованим транспортом, згідно з визначеним маршрутом.

 

 

 

 

 Начальник відділу освіти, молоді та спорту,

     культури, туризму та зовнішніх зв'язків                            Тетяна ЯРУТА

                                 

 

Ми творимо своє майбутнє разом!

 

ПРОЕКТ Ковалиха


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень