Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Сальмонельоз та його профілактика

Дата: 12.06.2024 15:45
Кількість переглядів: 64

Фото без опису

 

Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зазвичай
припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього
середовища сприяє поширенню збудників кишкових інфекцій.
  Серед них найбільш актуальним є сальмонельоз, епідеміологічна значимість
якого визначається високими показниками захворюваності, особливо серед
дітей; виникненням спалахів та значним розповсюдженням.
      За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності
на гострі кишкові інфекції (ГКІ) з 24 по 30 травня (22-й тиждень року), який
проведено фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в області
зареєстровано 59 випадків захворювань на ГКІ. У структурі зареєстрованих
ГКІ сальмонельоз складає 15,3%. Спорадичні випадки сальмонельозу
реєструвалися на території  Канівської, Єрківської, Смілянської, Черкаської 
територіальних громад.
   Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком
синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел,
які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та
розмножуватися у харчових продуктах, не змінюючи їх зовнішнього вигляду
та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині,
домашня водоплавна птиця,  кішки, собаки, щури, миші, а також хвора
людина або носій. У перехворілих носійство збудника може тривати від
кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним
чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами (м’ясо та м’ясні
продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.
    Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання
починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю,
слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота,
блювота та діарея.
  З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій
рекомендується дотримуватись основних правил:
- мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування
туалету;
- ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під
час приготування їжі;
- не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти,
потрапляння мух;
- використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
- не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а
також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в
торгівельній мережі;
- купуючи будь-які харчові продукти, завжди перевіряти термін придатності
та дотримуватись термінів споживання;
- придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням
обов’язково мити;

- не споживати продукти сумнівної якості;
- ретельно мити овочі та фрукти проточною питною водою;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки
м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до
складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігати в холодильнику
при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих
термінів зберігання;
- використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну питну воду;
- під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати
воду.
 
Слід пам’ятати! Дотримання гігієнічних правил дасть можливість
уникнути зараження кишковими інфекціями. У випадку виявлення перших
ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за
медичною допомогою до лікувального закладу.
 

Черкаське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень