A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Що таке туберкульоз?

Дата: 18.03.2024 11:58
Кількість переглядів: 106

Фото без опису

Туберкульоз — це інфекційне захворювання. Збудником даної хвороби є мікобактерія туберкульозу, яку виділяє хвора людина. 

1. Шляхи передачі туберкульозу

Основним шляхом передачі інфекції вважається аерогенний (повітряно-крапельний).

Під час кашлю, розмови та дихання людина виділяє дрібні краплини слизу, які можуть містити бактерії туберкульозу. Ці дрібні краплини слизу у повітрі формують невидимий аерозоль, який дуже повільно осідає.

Тому, приміщення, де перебував пацієнт з заразною формою туберкульозу, є небезпечним впродовж доби, якщо не вжити заходів. 

Описані також і інші шляхи передачі туберкульозу: аліментарний (через вживання інфікованих мікобактеріями продуктів) та трансплацентарний (у випадку поширеного процесу у вагітної жінки та ураженні плаценти можливе ураження плода). Але ці шляхи вкрай рідкі. 

Окрім шляху передачі є важливою сукупність факторів з боку стану здоров’я людини, що сприяють більшим ризикам захворіти на туберкульоз.

До таких належать: 

  • наявність у пацієнта ВІЛ-інфекції 
  • цукрового діабету 
  • прийом гормональної терапії та вагітність
  • важливу негативну роль відіграє стрес та
  • важкі життєві обставини (війна та наслідки) 
  • шкідливі звички. 

2. Симптоми туберкульозу

Основними симптомами туберкульозу є: 

 

  • лихоманка – незначне (від 37°C до 38°C), але тривале підвищення температури тіла (декілька тижнів, місяців) 
  • втрата ваги, що не пов’язана з режимом харчування 
  • підвищена пітливість та втомлюваність і загальна слабкість 
  • кашель – малопомітний, з незначним виділенням харкотиння або сухий, довготривалий 
  • задишка при фізичному навантаженні 
  • біль у грудній клітині, що пов’язаний з диханням 
  • збільшення або запалення лімфатичних вузлів 
  • кровохаркання – відкашлювання крові в мокротинні 

3. Патогенез теберкульозу

Бактерії туберкульозу з повітрям потрапляють до легень, де при несприятливих умовах може розвинутись первинний процес (легеневий туберкульоз).

Іншим варіантом може бути потрапляння мікобактерій туберкульозу з повітрям в легені, але процес там може не розвинутись і тоді бактерії туберкульозу потрапляють в кровотік та розповсюджуються по всьому організму людини.

Так бактерії туберкульозу можуть потрапити у будь-який орган людини та викликати там туберкульозне запалення, це призводить до розвитку позалегеневого туберкульозу.

Період циркуляції бактерій туберкульозу у крові людини може протікати, як безсимптомний туберкульоз. 

Імунна система людини реагує на бактерії туберкульозу роботою клітин макрофагів, але вони не в змозі повністю зруйнувати бактерії туберкульозу.

Тому імунна система застосовує додаткові заходи,формування специфічної гранульоми, яку можна побачити при гістологічному дослідженні.

Це певний захисний кордон між інфекцією та організмом, намагання імунної системи стримати хворобу, що вже розвинулася. Це, у деякій мірі, пояснює хронічну природу туберкульозу та випадки рецидивів захворювання. 

4. Форми туберкульозу

Туберкульоз є дуже різноманітним. Розрізняють такі його форми: 


1. В залежності від бактеріовиділення (заразності), активності туберкульозу: 

  • з виділенням бактерій, активна форма – не ліковані хворі з поширеними легеневими процесами, хронічний туберкульоз, позалегеневі процеси з норицями 
  • без виділення мікобактерій, неактивна форма – у пацієнтів, що успішно лікуються або вилікувані, малі процеси в легенях та поза легеневі процеси 
  • латентна туберкульозна інфекція (інфікованість, безсимптомний туберкульоз) 


2. В залежності від локалізації (де в організмі людини) туберкульоз буває

  • легеневий – уражуються легені 
  • позалегеневий – ураження лімфовузлів, плеври, кишківника, кісток та суглобів, очей, головного мозку та його оболонок, сечостатевої системи 
  • генералізований (міліарний) – легеневий туберкульоз у поєднанні з позалегеневим 


3. В залежності від типу випадку: 

  • Вперше діагностований – раніше людина не хворіла на туберкульоз та лікується вперше 
  • Рецидив туберкульозу – раніше успішно вилікувався, але захворів повторно 
  • Перерва лікування – пацієнт лікується повторно, після тривалої перерви 

  4.1 Позалегеневий туберкульоз

Туберкульозний лімфаденіт (найбільш поширена форма) характеризується прогресуючим набряком та болем уражених вузлів. У запущених випадках вузли можуть зазнавати гнійного розплавлення та шкіра над ними може руйнуватися, що призводить до утворення дренуючої фістули.

Туберкульоз плеври – туберкульозне ураження плеври є причиною 90% всіх плевритів (скупчення рідини в плевральній порожнині). Проявляється болем в грудній клітці, задишкою та кашлем. При несвоєчасному або неправильному лікуванні переходить в емпієму плеври. 

Туберкульозний менінгіт зазвичай виникає в період у дітей до 5 років. У будь-якому віці менінгіт є найсерйознішою формою ТБ і має високий показник захворюваності і смертності. 

❗️ ВАЖЛИВО
Туберкульозний менінгіт - це одна з форм туберкульозу, виникнення якої в дитинстві можна попередити за допомогою вакцини БЦЖ. 

Також часто зустрічається у ВІЛ-інфікованих пацієнтів. 

Туберкульоз кишківника – виникає частіше всього в тонкому кишечнику. Супроводжується болем, порушенням випорожнень, підвищенням температури та скупченням рідини в черевній порожнині. При несвоєчасному лікуванні розвивається перитоніт або кровотеча, що призводять до смерті. 

Туберкульоз кісток та суглобів – уражені суглоби запалені, набряклі, рух в них обмежений. Частіше виникає процес з ураженням одного суглоба, наприклад, колінного або гомілковостопного.

Найчастіше зустрічається туберкульоз хребта – запалення та руйнування сусідніх хребців, з порушенням опори хребта, болем в спині, лихоманкою, формуванням абсцесу довкола хребців та утворенням деформації. При запущених випадках є необхідність у комплексному хірургічному лікуванні.                               4.2 Дитячий туберкульоз

❗️ Потрібно пам’ятати, що вакцинація БЦЖ дозволяє захистити дітей раннього віку від важких форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт. Так, вакцинована дитина може захворіти, але перебіг туберкульозу буде менш тяжким. 

У дітей часто зустрічаються ураження туберкульозом лімфатичних вузлів, тому існують певні дитячі форми туберкульозу: 

  • первинний туберкульозний комплекс 
  • туберкульозний лімфаденіт 
  • туберкульозна інтоксикація 

 За рештою туберкульоз у дітей має такі ж проблеми, як і в дорослих – велика частка резистентних форм туберкульозу та частота інфікування в сімейних осередках. 

Для дитячого віку характерні труднощі діагностики пов’язані з отриманням матеріалу. 

5. Діагностика туберкульозу

Основні методи діагностики туберкульозу доповнюють один одного: 


1️ Інструментальні: Рентгенологічні – флюорографія, рентгенографія, комп’ютерна та магнітно резонансна томографія – використовуються в залежності від локалізації процесу.

 

2️  Лабораторні: 

  • обов’язково бактеріологічний посів на туберкульоз мокротиння або іншого біологічного матеріалу, в залежності від локалізації процесу 
  • молекулярно-генетичні методи дослідження 
  • (ПЛР з виявленням ДНК мікобактерій туберкульозу) 
  • цитологія та мікроскопія використовуються як допоміжні методи 
  • туберкулінодіагностика – проведення проби Манту (це шкірна 
  • інфекційно-алергічна проба з введенням туберкуліну) або діаскінтесту – використовуються в діагностиці дитячого туберкульозу 
  • Квантифероновий тест – як сучасна альтернатива пробі Манту 
  • гістологічне дослідження з специфічним забарвленням біоптатів тканин 

3️  Клінічні: 

огляд лікаря, з’ясування скарг та анамнезу, обстеження контактів з хворими на туберкульоз, інтерпретація отриманих лабораторних та інструментальних обстежень 

6. Лікування туберкульозу

❗️ ВАЖЛИВО 
Лікування туберкульозу має бути комплексним та своєчасним. 

Основну роль відіграє правильна (відповідно до чутливості мікобактерій до протитуберкульозних препаратів) хіміотерапія – мається на увазі прийом протитуберкульозних таблеток. 

Лікування призначається лікарем-фтизіатром. 
Прийом протитуберкульозних препаратів призначається після виконання лікувально-діагностичних процедур (плевральна або люмбальна пункція, біопсія лімфовузлів, бронхоскопія з взяттям матеріалу, відеоторакоскопія з біопсією плеври), які допомагають підтвердити діагноз.

Часто лікування протитуберкульозними препаратами доповнюється хірургічним лікуванням (часткова резекція легені, торакопластика, спондилодез), що покращує ефективність лікування. 

За даними ВООЗ у 2023 році туберкульоз залишається інфекцією з високим рівнем смертності – щороку від туберкульозу помирає 1.6 мільйона людей на планеті. Захворюваність на туберкульоз в 2021 році склала 10.6 мільйона людей. Особливий тягар в нашій країні та світі складає хіміорезистентний туберкульоз.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень