Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ШІСТЬ СТОВПІВ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ'Я

Дата: 23.11.2023 10:59
Кількість переглядів: 174

Фото без опису

Прийнято думати, що ментальне здоров'я — це про стан психіки. Насправді основа ментального здоров'я — не лише у голові.

Ендрю Хьюберман (Andrew D. Huberman), нейробіолог, доцент Стенфордського університету, вважає, що ментальне здоров'я неможливе без турботи про власну біологію — сон, їжу тощо. Те, наскільки ми задовольняємо ці потреби, впливає на те, як ми реагуємо на стрес, скільки гормонів задоволення (серотоніну, ендорфінів, дофаміну, окситоцину тощо), а скільки гормону стресу (кортизолу) виробляє наш організм.

Якщо наша мета — бути в найкращому стані та настрої, враховуючи обставини — ми маємо дбати про своє ментальне здоров'я найкращим способом, який можемо собі дозволити. Щоб мати цей найкращий стан ментального здоров'я, варто дбати про 6 головних “стовпів” ментального здоров'я:

1️⃣ сон

2️⃣ світло (цикл світла і темряви)

3️⃣ рух

4️⃣ харчування

5️⃣ соціальні зв'язки

6️⃣ контроль стресу.

Розкажемо більш детально про окремі елементи:

🟢 Сон. В середньому людині потрібно від 6 до 8 годин сну, деяким достатньо 5 годин, а декому — 9. Діти, підлітки, хворі можуть потребувати більше. Професор каже, що не варто нервувати, якщо вам не вдається підтримувати режим сну постійно, але, як тільки є можливість — повертатися до своєї норми. Також він радить лягати спати та прокидатися приблизно в той самий час.

🟢 Світло (сонячне світло). Ендрю Хьюберман не лише нейробіолог, але й офтальмолог. Його професійна порада — відразу після того, як ви прокинетеся, вийдіть на вулицю і подивиться на ☀️сонце (небо, якщо немає сонця) без сонячних окулярів. Це впливає на вашу активність, гормональний баланс, увагу протягом дня, настрій і сон. “Якщо ви живете на планеті Земля, навіть у найхмарніший зимовий день ви можете отримати більше фотонів, ніж вночі!” - підкреслює він. Увага! — через вікно цей метод не працює.

🟢 Соціальні зв'язки. Цікаво, що Ендрю Хьюберман підкреслює важливість не лише налагоджувати стосунки, але й уникати негативного спілкування, яке приносить роздратування і стрес. Він радить скоротити час, проведений з людьми чи групами людей, які викликають у нас неприємні емоції та виснажують.

🟢 Контроль стресу. Стрес буде траплятися — все наше життя складається зі стресу, тому треба навчитися краще реагувати на нього. Серед інструментів, що дозволяють зменшити стрес, він виділяє: різні методики дихання, холодний душ (допомагає знизити рівень норадреналіну і кортизолу), фармакологічну підтримку.

Дізналися щось нове? Практикуєте щось зі згаданого?

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: Українська мережа за права дитини, Partnership for Every Child / Кожній дитині, СОС Дитячі Містечка Україна, ГО "Соціальна Синергія", Громадська організація "Дніпровська ліга соціальних працівників", Громадська організація «Всеукраїнська організація "Клас"».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень