A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Ефективне спілкування дітей та батьків – запорука налагодженого взаєморозуміння

Дата: 15.09.2023 15:11
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

15 вересня 2023 року відбулося чергове заняття Тренінгового курсу «Батьківство в радість», яке мало назву «Спілкування: вчимося слухати й чути дитину, розуміти її без слів та розмовляти з нею». Тренінг відвідали батьки з прийомних, опікунських, малозабезпечених сімей та одинокі матері. Метою заняття було набути практичні навики ефективного спілкування зі своїми дітьми, навчитися чути потреби дітей та встановлювати довірливі стосунки.

Фото без опису

У кожного з нас є коло людей, з якими ми спілкуємося. До нього входять рідні, друзі, колеги по роботі, сусіди, близькі люди. Батькам дуже важливо бути почутими та зрозумілими саме власними дітьми, а також розуміти їх. Досягнути цього можна не лише завдяки словам, але й завдяки нашим рухам, діям, виразу очей, міміці обличчя, доторкам, обіймам, поцілункам, посмішкам, поплескуванням тощо. Варто пам’ятати, що з умінням спілкуватися не народжуються, цьому вчаться протягом усього життя.

Фото без описуЯкщо з раннього дитинства налагодити з дітьми хороше спілкування, то найбільш імовірно, що вони ділитимуться з батьками своїми проблемами, коли підростуть, коли їхні переживання стануть складнішими. Важлива складова спілкування – це обмін думками та почуттями між людьми, на якому за умови чіткої передачі інформації ґрунтується взаєморозуміння. Спілкування може бути успішним тоді, коли ми вміємо слухати іншого/інших, чути те, що вони кажуть, і навіть те, що вони хочуть сказати, коли ми вміємо сформулювати наші почуття та побажання.

Фото без опису

              У ході заняття було розглянуто способи активного та пасивного слухання, уточнено поняття вербального та невербального спілкування, методи встановлення ефективної комунікації між батьками та дитиною ще до її народження. Присутні мали змогу визначити свій рівень комунікабельності завдяки тесту та виявити власні помилки при спілкування з дітьми. Разом обговорили проблеми, які виникають у сім’ях під час комунікацій, та зосередили увагу на дитячих почуттях, що вкрай важливі в маленькому віці.

            Варто пам’ятати, що батькам важливо не лише доносити до дитини власне бачення тих чи інших життєвих позицій, а й навчитися їх чути, враховувати їхні почуття та бажання. Тоді формується повноцінна, розвинута особистість, яка має власні погляди та вміє ефективно доносити свою думку до оточуючих.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень