A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ

Дата: 15.09.2023 10:14
Кількість переглядів: 204

Фото без опису

Щороку в Україні через отруєння грибами потрапляють до лікарні сотні людей.

 Найбільша кількість смертельних випадків отруєння дикорослими грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки, але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння та летальних наслідків.

Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звертається до жителів та гостей району з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.

       Основні причини отруєнь:

- споживання отруйних грибів;

- неправильне приготування умовно-їстівних грибів;

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

        Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

         Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуються дотримуватись наступних правил, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:

 - якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - «бульба», оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;

- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрих зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7 – 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які маєте намір використати для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік (тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку).
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10 – 15 хвилин.

   

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:

1.Викличте «Швидку медичну допомогу».

2.Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

4.З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.

    ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ вживати будь-які ліки та їжу, а також алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику. Неприпустимо займатися будь-якими іншими видами самолікування.

    ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!

 

                                                                       Черкаське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                         в Черкаській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень