A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Святкування Медового спаса (Маковія) в Ротмістрівській громаді

Дата: 15.08.2023 14:16
Кількість переглядів: 272

Фото без опису

        Щороку 14 серпня православні християни відзначають свято Маковія, який у народі вважається однією із найулюбленіших церковних подій, адже саме в цей день можна освятити свіжі літні квіті, які зберігаються цілий рік, запашний соняшниковий мед, сухі голівки маківок, що оберігають від нечистої сили, та воду, яка має цілющі властивості.

       Жителі Ротмістрівської громади цього дня відвідували церкви у своїх селах та молилися за долю України та наших воїнів, які щодня охороняють наше життя ціною власного.

         11 серпня 2023 року, напередодні Медового Спасу, відбулося засідання клубу дозвілля “Журавка” села Ковалиха. Темою засідання було: “Мед –дивовижний витвір природи”. Соціальний працівник Наталія Бондаренко ознайомила членів клубу з цікавими й маловідомими фактами про мед. У перекладі зі староєврейської слово “мед” означає “магічні чари”. Присутні дізналися про його неоціненну роль в медицині, косметології, дієтології, а також про умови зберігання меду та норми споживання. Наприкінці заходу учасники частувалися медом та дякували Захисникам і Захисницям України за можливість проводити такі зустрічі.

        14 серпня 2023 року члени любительського клубу «Зустріч» села Ротмістрівка зібралися біля сільської церкви, освятили кошики та обговорили сімейні традиції на Маковія, які зберігаються в їхніх родинах. У щирих молитвах присутні попросили, щоб Господня Благодать цього гарного православного свята принесла мир на нашу землю.

         У Макіївці члени любительського клубу «Берегиня» традиційно зібралися на захід, присвячений українському святу Першого Спаса. Учасники заслухали лекцію про втілення в життя народних традицій та поділилися спогадами про святкування Маковія в давнину. Господині приготували смачні страви та пригощали присутніх вишуканими смаколиками. Вважається, що цього дня кожен має скуштувати хоча б ложечку освяченого меду, щоб цілий рік залишатися здоровим. Тому наприкінці зустрічі всі пили трав’яний чай з солодким медом.

         Хотілося б, щоб на такі свята збиралося якомога більше людей, адже спільна молитва зцілює душу та додає натхнення на нові справи. Нехай Медовий Спас принесе в наші домівки мир, спокій та Божу Благодать, а наших військових убереже від лиха!

         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень