A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Українська лялька-мотанка: відроджуємо народні традиції

Дата: 19.07.2023 21:28
Кількість переглядів: 161

Фото без опису

Лялька-мотанка вважається одним із найдавніших українських символів. Якщо у світі всі знають про українську вишиванку, то про мотанку почали активно згадувати лише зараз, оскільки вона уособлює собою родинний оберіг, єднання сімейних зв’язків поколінь.

         У воєнний час виникла необхідність допомагати нашим Захисникам не лише матеріально, а й духовно. Кожному потрібна надія та віра в краще майбутнє, в благополуччя України, в щасливе дитинство. Саме тому було вирішено виготовити для наших воїнів ляльки-мотанки – символ добра та благополуччя, символ надії на краще. Комунальний заклад «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» організував унікальний захід, де діти та дорослі вперше навчалися робити мотанки, обговорювали символіку кольорів та згадували особливості стародавнього українського жіночого вбрання. Варто зазначити, що мотанку виготовляють лише з натуральної тканини та ниток, що уособлює мудрість наших предків, її ставлять у склянку з житом чи пшеницею, щоб підкреслити символіку родючості та достатку. З давніх-давен ляльки-мотанки передавалися з покоління в покоління, використовувалися в весільній обрядовості та ставали справжніми сімейними реліквіями.

Фото без опису

        Допомагали виготовляти ляльки представники Благодійної організації «Українська освітня платформа», які активно співпрацюють з комунальним закладом. У результаті цікавого творчого процесу було зроблено різноманітні та яскраві ляльки-мотанки, кожна з яких стала унікальним витвором свого майстра. А оскільки мотанки мають сакральний зміст і силу, їх вирішили надіслати нашим Захисникам та Захисницям з надією, що вони вбережуть їх від біди, стануть оберегом, який крізь тисячоліття прийшов від багатьох поколінь наших предків, що боролися за свою свободу.

            Усі учасники заходу отримали неймовірне задоволення від народної творчості. Нехай наші молитви та думки допоможуть військовим витримати всі ворожі атаки та звільнити українську землю.    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень