A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Свято Івана Купала та Різдво Івана Хрестителя: в чому різниця?

Дата: 10.07.2023 13:26
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Щороку 7 липня українці святкують день Івана Купала, який співпадає з церковним святом Різдва Івана Хрестителя. Саме в цей день у приміщенні Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» відбулося засідання любительського клубу «Струни душі», де учасники обговорили різницю між цими двома святами та згадали народні традиції.

 

Фото без опису

Як відомо, свято Івана Купала прийшло до нас ще з язичницьких часів. Воно стало улюбленим серед людей через свої яскраві атрибути – ворожіння, плетіння вінків, пошуки квітки папороті, стрибання через багаття тощо. Саме в цей день волхви проводили очищення вогнем і водою та віддавали належну шану Сонцю. Із приходом Християнства язичницькі та християнські традиції тісно переплелися, і до цього часу багато хто вірить у могутню силу природи, проводить ритуали з використанням природних явищ, читає замовляння, намагаючись вплинути на хід подій, тощо.

 

Фото без опису

       Так співпало, що саме в цей день народився один з християнських святих Іван Предтеча (Хреститель), який похрестив Ісуса Христа. Згідно з біблійними розповідями, батьки Хрестителя довго не могли мати дітей, а коли вони постаріли, сталося диво – у них народився син Іван, який став великим проповідником, що закликав до каяття та хрестив людей у водах Йордану. Цей святий – один з найшанованіших у Християнстві, ніякого відношення до язичницьких обрядів не має. Тому ці два свята – зовсім різні, лише співпадає дата.

Фото без опису

У мирні часи в нашій громаді свято Івана Купала відзначали майже всі жителі, виконували ті обряди, які прийшли до нас з тисячолітньої давнини. Дівчата ворожили, щоб дізнатися свою долю, а дорослі просили для себе здоров’я та сили. Коли настане наша перемога, усі свята (державні, церковні, народні) ми будемо відзначати на належному рівні, адже ми цього варті!

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень