A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

«Він був справжнім професіоналом і йому не було рівних».

Дата: 09.03.2023 08:38
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Так побратими згадують свого командира Євгена Вадимовича ЛИСЕНКА, нашого земляка, знайомого і друга, уродженця села Ротмістрівка на Черкащині.

Сьогодні минув рік із того чорного дня, коли під час бойового вильоту на Житомирщині Євген загинув у протистоянні з двома російськими літаками, при цьому встигнувши збити один із них. Женя тоді міг катапультуватися, але скерував свій охоплений полум'ям літак у поля за село Новополе, щоб не впасти на хати. Тобто ціною свого життя врятував інші. Він - наш герой, один із тих янголів, які зберегли наше з вами життя, наш із вами сон, дитинство наших дітей. Без таких, як Женя, сьогодні ми б мали іншу реальність - таку, як у Бучі, таку, як у Ірпені, Бородянці, Ізюмі, під деокупованим Херсоном…

Євгенію було всього 28. Здавалося, що все життя попереду, але сталося по-іншому…

…Він не вагаючись віддав своє життя за людей, за Україну. Поховали Євгена 12 березня у рідному селі Ротмістрівка. 30 ж березня Президент України посмертно нагородив Євгена Лисенка орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Євгена Лисенка тепер знають не лише на Черкащині. Мешканці с. Новопіль на Житомирщині, де загинув у повітряному бою Євген, зібрали кошти, щоб хоч якось виявити свою глибоку вдячність рідним за сина-героя, за чоловіка-лицаря. Жителі звернулися до сільської влади з проханням перейменувати центральну вулицю села на ім'я льотчика Євгена Лисенка, а також писали, що хотіли б спорудити у своєму населеному пункті пам’ятник відважному пілоту.

Мешканці ж Ротмістрівки, рідного села героя, нині турбуються долею петиції щодо присвоєння Євгену Лисенку за подвиг і жертовність звання Героя України («Присвоєння майору Лисенко Євгену Вадимовичу, командиру військової ескадрильї військової частини А0959 звання Герой України (посмертно). https://petition.president.gov.ua/petition/164390 ), яка вже набрала необхідну кількість голосів на офіційному сайті Офісу Президента. Та все пов’язано із бюрократичними процедурами - необхідне офіційне подання обласної держаної адміністрації про присвоєння звання Герой України та нагородний лист установленого зразка. Як зазначив сільський голова Володимир Ховайба, пришвидшенням цього питання займається сільська рада.

Сьогодні мама загиблого героя Світлана Олександрівна Лисенко, його дружина, рідні, а також представники місцевого самоврядування вшанували пам’ять Євгена та його подвиг. У місцевій, вже українській, церкві було відправлено службу, після якої до могили пілота поклали квіти.

Ми доземно вклоняємося батькам за Героя. Цінуємо і пам’ятаємо твою жертву, наш Євгене…

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень