A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла

Дата: 27.02.2023 11:21
Кількість переглядів: 316

Фото без опису

Масляна є одним із найстаріших свят слов'янських народів. Це смачне та неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту.

Як завжди, святкували це свято і в усіх клубах та любительських об’єднаннях комунального закладу. Зібралися на святкове засідання 24 лютого 2023 року і члени клубу дозвілля «ЖУРАВКА» (с.Ковалиха) та «Ми ще молоді» (с. Макіївка).

Соціальний працівник Наталія Бондаренко та Людмила Крамар підготували для ветеранів цікаву інформацію щодо свята, зокрема вони дізналися, що назва свята «Масляна» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а молочні вживати можна, як і традиційні складові для приготування млинців: молоко, яйця, масло, сметана. Тож у народі це свято асоціюється зі смачними печеними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Дізналися ветерани і про традиції, які полягали в тому, що перший спечений млинець був за упокій усіх померлих родичів. Його традиційно віддавали убогим або залишали на підвіконні.

Після цікавої розповіді соціальних працівників усі приступили до дегустації традиційних став Масляної – млинців та вареників, приготованих ветеранами. Якими ж смачними вони були з духмяним чаєм!

Вони ділилися рецептами, жартували, співали старовинні пісні, пов’язані з Масляною. Доброзичлива й родинна атмосфера була присутня на святі.

Не забули і вшанувати пам'ять загиблих воїнів під час війни та висловили слова вдячності нашим захисникам.  

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень