A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Профілактика лептоспірозу

Дата: 20.10.2022 12:50
Кількість переглядів: 166

У жовтні 2022 року у місті Сміла зареєстровано 1 випадок лептоспірозу, захворілий помер.     

     Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що протікає з лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. Різноманітність клінічних проявів ускладнює своєчасну діагностику лептоспірозу, що веде до пізньої госпіталізації та погіршення прогнозу.

     Лептоспіроз зустрічається в усьому світі як у сільських, так і міських районах помірного та тропічного клімату.

      Це захворювання є професійним фактором ризику для людей, що працюють з тваринами та на сільськогосподарських угіддях, особливо на зволожених місцевостях (на рисових полях, при заготовці сіна тощо), а також працівників служб каналізації, ветеринарів, військовослужбовців. Захворіти можна під час перебування на заражених водоймах (купання, ловля риби тощо).

       Ризики інфікування населення в природних та антропургічних осередках, де основними джерелами є гризуни, залишається високими.

       Джерело і резервуар збудника інфекції – хворі і перехворілі тварини         (найчастіше гризуни), які  виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями, молоком, а також  виділеннями з легенів і статевих органів.                                                                                                                                           

        Гризуни є постійними резервуарними носіями лептоспір. У зв’язку з цим гризуни, а також собаки – лептоспіроносії  несуть велику епідеміологічну та епізоотологічну  небезпеку.

       Лептоспіри стійкі до впливу низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані), довго живуть у воді, проте дуже чутливі до висушування, сонячних променів, високої температури, кислот і препаратів хлору.

          Механізм передачі збудника – аліментарний або контактний.     Зараження відбувається при вживанні контамінованої води і їжі, купанні, риболовлі, при сільськогосподарських роботах, роботі у вугільних шахтах, при прямому контакті по догляду за хворими тваринами, при укусі гризунами.  Сприйнятливість до лептоспірозу у людей висока. Більшість випадків зараження припадає на літньо – осінній період.

       Хвора людина не становить небезпеки по зараженню інших людей. Пряма передача інфекції від людини можлива тільки в разі вродженої інфекції та вигодовуванні дитини грудним молоком.

     Лептоспіри потрапляють в організм людини через слизові оболонки травного тракту, а також кон’юнктиву і пошкоджену шкіру, з кров’ю розносяться по всьому організму. Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.

Яких профілактичних заходів необхідно додержуватися :

– купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;

– бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;

– при виконанні  польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички;

- забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин,  воду з відкритих водоймищ.

       Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо),   негайно звертайтесь за  медичною допомогою.

      Діагностика проводиться шляхом виявлення антитіл проти лептоспір в крові за допомогою високочутливої ??і специфічної реакції мікроаглютинації.

Антитіла при лептоспірозі з’являються пізно, досягають максимуму на 3-му тижні і пізніше. З метою ранньої діагностики рекомендується дослідження парних сироваток крові.

       Не будьте байдужими до свого здоров’я !

 

 

 

Смілянське управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень