A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ОБЕРЕЖНО – ГРИБИ

Дата: 20.09.2022 12:05
Кількість переглядів: 557

Фото без опису

За даними Центру громадського здоровя МОЗ України усього за 7 місяців 2022 року в Україні зареєстрували 12 осередків отруєння дикорослими грибами, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина.

    За оперативним повідомленням від Київського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у Київській області зафіксували випадок отруєння грибами. Захворіли двоє дітей (віком 4 і 8 років) і двоє дорослих (віком 18 і 22 роки), їх у важкому стані госпіталізували. Отруєння сталося після вживання страв із дикорослими печерицями. Місце збирання грибів — лісосмуга біля житлового масиву міста. Гриби промили холодною водою та проварили протягом 8 хв., і потім обсмажили з цибулею та морквою до готовності. Наступного дня після вживання страви у постраждалих з’явилися нудота, блювання, діарея. По медичну допомогу звернулися у наступні 1–3 дні після появи симптомів і одразу були госпіталізовані у педіатричне та реанімаційне відділення міської лікарні. Дітей перевели до дитячої спеціалізованої лікарні, де обоє померли наступного дня через важкий стан.

     Нагадуємо, що не рекомендовано вживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та дітям до 12 років.

     В поточному році випадків отруєнь грибами в місті Сміла не зареєстровано.

    Гриби – це подарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

       Основні причини отруєнь:

- споживання отруйних грибів

- неправильне приготування умовно-їстівних грибів

- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів

- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

        Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток  симптомів серцево-судинної недостатності.

         Щоб запобігти отруєння грибами, рекомендуються дотримуватись наступних правил, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

 

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ!

 

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:

 - якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не виглядали;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових полігонах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення - «бульба», оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчасті гриби – отруйні гриби маскуються під них;

- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрих зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7 – 10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які маєте намір використати для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік (тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку).
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10 – 15 хвилин.

 

    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1 – 4 години після вживання грибів ( в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів). Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6 – 48 годин, а смерть настає через 5 – 10 днів після отруєння.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ:

1.Викличте «Швидку медичну допомогу».

2.Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5 – 6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4 – 5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс.

4.З’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.

 

    ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ  вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Неприпустимо займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

    ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Якщо у вас немає переконливого власного досвіду, настійно радимо – не збирайте та зовсім не споживайте дикорослих грибів!

 

 

 

Смілянське управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Черкаській області                          


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень