A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Про підсумки роботи комунального закладу « ЦНСП Ротмістрівської сільської ради» за 2021 рік

Дата: 23.12.2021 11:25
Кількість переглядів: 532

Фото без опису

 

На території Ротмістрівської ОТГ 13 населених пунктів, 9 сільських рад,   з1січня 2021 по 01.04.2021  Тернівська ОТГ співпрацювала з комунальним закладом згідно договору про надання соціальних послуг. З метою охоплення всіх потребуючих у наданні соціальних послуг щороку  сільські старости подають  соціальні паспорти, до яких занесені всі одинокі та одиноко проживаючі,інваліди  жителі сіл. Аналіз даних паспортів допомагає виявляти і вчасно надавати послуги всім потребуючим.  

На сьогодні всі населені пункти, які входять до Ротмістрівської сільської ради охоплені соціальним обслуговуванням .

При комунальному закладі працює 3 відділення:

 - відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення денного перебування, зокрема його філіали в  селах: Ротмістрівка,   Макіївка,  Ташлик, Ковалиха Університет ІІІ віку - два факультети:«Барви осені»  та «Цвіт осені  с. Ташлик програма по вивченню курсу “Компютерна грамотність”; 

- швейна майстерня;

- мультидисциплінарна команда.

- відділення організації надання соціальних послуг для сімї дітей та молоді.

 Відділення соціальної допомоги вдома для обслуговування  непрацездатних громадян та інвалідів, які перебувають складних життєвих обставинах.

На 01.01.2021 на території Ротмістрівської та Тернівської сільських рад проживало 640 самотніх громадян, потребували сторонньої допомоги  600   осіб.

На 01.01.2022 на території Ротмістрівської  сільської ради проживає 300 самотніх громадян, потребують сторонньої допомоги  240  осіб.

На 01.01.2022 відділенням соціальної допомоги на дому комунального закладу обслуговується  - 207 чол.

Обслужено з початку року 580 осіб.

Соціальними робітниками за   2021 рік  надано 6128 послуг підопічним, в середньому на одного підопічного надано 32 послуги, здійснено відвідувань 13947.

На обслуговуванні знаходиться 95 осіб, які вносять плату за надання соціальних послуг.

За даними МРВ УМВС та сільських рад бездомних громадян на території Ротмістрівської громади протягом  2021 року не виявлено.

Соціальними робітниками проводилася робота по оформленню субсидій своїм підопічним на тверде паливо та скраплений газ.

       Щомісяця при здачі звітів соціальні робітники інформують про стан протипожежної безпеки з недопущення загрози життю підопічних.  З кожним додатково  проводиться роз’яснювальна робота щодо профілактики захворювання на коронавірус .

      Завідуючою відділенням соціальної допомоги вдома  постійно в телефонному режимі  перевіряється  робота соціальних робітників своєчасність виходу їх  на роботу та  надання якісних послуг в умовах карантину.

          При наданні послуг соціальні робітники  використовують спецодяг, виданий для надання соціальних послуг   (куртку, халат, рукавиці).

        В умовах карантину  вони своєчасно забезпечують  підопічних продуктами харчування, медикаментами, використовуючи захисні засоби та  дотримуючись заходів безпеки. Відвідують обслуговуваних в захисній масці,рукавицях,з дезінфектором, дотримуються вимог особистої гігієни.

Відділення денного перебування.

Особлива увага приділяється збагаченню форм і методів роботи, надання соціальних послуг по адаптації та залучення до участі в клубах і любительських об'єднаннях ветеранів.

         На території Ротмістрівської сільської ради діє  2 факультети Університету ІІІ віку, клуби та любительські об’єднання ветеранів праці, якими було охоплено 4 населених пунктів.

Клуби та любительські об’єднання працюють за змістовними планами, в розробці яких беруть участь ветерани, члени клубів та об’єднань.

Соціальні працівники залучають до участі у заходах,  що проводяться у філіалах відділення, працівників соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, охорони здоров’я та інші. Традиційними стали майстер-класи, виставки робіт, картин, поробок, спільні благодійні обіди, відзначення державних, релігійних свят, ветеранські посиденьки.У філіалі с.Ротмістрівка запроваджено години здоров’я, під час яких ветерани займаються спортом .

Станом на 01.01.2022 року  потребують соціальних послуг відділенням денного перебування  – 520  осіб на обслуговуванні у відділенні знаходиться -  304 особи. 

У зв’язку з карантином обмежилась  кількість відвідувань членами клубів у відділенні денного перебування. Всього  за  2021  рік

проведено засідань  клубів - 84, лекцій та бесід - 194, занять Університету ІІІ віку – 30.

     У філіалі відділення денного перебування с.Ротмістрівки, крім 3 клубів ветеранів, які активно діють із 2011 року, щоп’ятниці запроваджені дні здоров’я на природі та базі місцевої амбулаторії. Всі ветерани забезпечені гімнастичними палицями та використовують базу ЛФК у своїх заняттях. Це значно покращило їх фізичний, психологічний стан, коло бажаючих розширюється.

 

Відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді.

За рік 2021 року фахівці відділення надавали такі послуги: соціальний супровід, представництво інтересів, соціальна профілактика, консультування.

Одним із пріоритетних напрямків роботи відділення організації надання  соціальних послуг для сім'ї, дітей та молоді є попередження негативних ситуацій у родині, особливо у сім’ях з дітьми, та надання їм допомоги.

З метою надання своєчасної допомоги сім'ям (особам), які потрапили  у складні життєві обставини та не в змозі  їх самостійно подолати, фахівці відділення згідно графіка здійснюють виїзди в сім'ї вищезазначеної категорії та проводять оцінку потреб сімей (осіб), за результатами яких  надаються соціальні послуги. Зокрема  89 виїздів,  та 10 звернень у вирішенні порушених питань.

За рік 2021 року на обліку у відділенні  перебуває 7  сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховується  16 дітей.

З них 4 одиноких матерів, які виховують 9 дітей.

Станом на 20.12.2021 року на обліку у відділенні  перебуває 7 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховується  12 дітей та 1 прийомна сім’я, в якій на вихованні знаходиться 2 осіб з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

З них 3 одиноких матерів, які виховують 6 дітей.

Є перші результати роботи фахівців відділення: завдяки наполегливій і постійній роботі з проблемними сім’ями надана допомога одиноким матерям с.Ковалиха та с.Макіївка, зокрема забезпечено одягом, продуктами харчуванням, взуттям, іграшками, канцтоварами.

Надана допомога окремим сім’ям у вирішенні питання щодо оформлення документів, фахівці відділення сприяли в оформленні документів сім’ї ВПО, що потребують допомоги та проведена профілактична робота з дітьми.

Здійснено перевірку умов проживання  82 багатодітних сімей, 136 неповних сімей, 8 опікунських сімей, 27 дітей з обмеженими можливостями. Як завжди постійно забезпечуємо гуманітарною допомогою, зокрема: одягом, взуттям, продуктами харчування, солодощами. Було перевірено умови проживання родин до яких вже влаштовані під опіку, піклування діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, що мешкають у селі Макіївка. Основна увага зверталась на наявність у дитини окремого спального місця, місця для ігор та навчання, іграшок, одягу відповідно до віку та сезону тощо, проведено мотиваційні бесіди  щодо зменшення вживання алкоголю, контролю своєї поведінки та емоцій під його впливом, а також щодо можливої відмови від вживання спиртних напоїв з метою зміни свого способу життя.

З ініціативи комунального закладу «ЦНСП Ротмістрівської сільської ради» до Міжнародного дня захисту дітей в Ротмістрівській ТГ організували подарунки кожній дитині з опікунських сімей, до якої залучено благодійників ВО «Черкащани», депутат Роман Груша від партії «Європейська Солідарність», підприємець Олег Скрипник.

Спільно з фахівцями відділення, психологом 19 березня 2021 року  фахівцями із соціальної роботи КЗ « ЦНСП Ротмістрівської сільської ради» було проведено оглядовий тренінг-лекцію в Макіївському ліцеї на тему: «Комп’ютерна та Інтернет залежність, небезпека в Інтернеті» для  учнів 7 класу у кількості 16 учнів.

Рейд було проведено комісією у складі заступника з виховної роботи-Людмили Станіславівни, завідуючої відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді- Бедик Т.А., психолога- Яценко О.О. З членами родин було проведено соціальну роботу, спрямовану на підвищення виховного потенціалу та недопущення домашнього насильства Також попереджено про відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків. Відповідно проведена просвітницька робота психолога з батьками, саме така форма роботи сприятиме розвитку ефективних комунікативних навичок в дитячо-батьківській взаємодії, спілкуватися на засадах емпатії, а також розширить знання батьків як допомагати дитині в період адаптації до школи.

На стенді відділення «Долаємо проблеми разом» протягом 2021 року  розміщено матеріали та консультації з питань захисту дітей, підготовлено  10 буклетів, 32 матеріали на сайті Ротмістрівської ТГ на сторінці КЗ «ЦНСП Ротмістрівської сільської ради».

Спеціалісти відділення організували участь 6 сімей з територіальної громади, які виховують дітей з інвалідністю, у спортивних змаганнях «Спортивна родина»

До Міжнародного дня людей з інвалідністю вручено дітям Ротмістрівської ТГ подарунки. Були залучені спонсори: ВО «Черкащани», міський депутат Роман Груша, які надали подарунки для дітей. Співпраця із залученням до благодійних акцій підприємств, установ, організацій продовжується.

Так, 16 листопада, із дотриманням карантинних заходів, спільно із сільськими старостами, здійснено перевірки умов поживання сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах та перебувають на обліку у відділенні організації надання соціальних послуг для сім'ї, дітей та молоді.

З батьками сімей проведено соціальну роботу щодо відповідального ставлення до виконання своїх обов’язків із догляду за дітьми та їх вихованням. Проведено профілактичні бесіди щодо недопущення зловживання спиртними напоями, наголошено на необхідності підтримки теплового режиму в будинках та правилах поводження з пічним опаленням в період похолодання. Також  роз’яснені  статті Закону України «Про охорону здоров’я» щодо відповідальності батьків за виховання, навчання  та утримання дітей в належних умовах, надано ряд консультацій з питань виховання дітей та створення умов для їх повноцінного розвитку, цільового використання коштів. За результатами соціальної роботи родини дали згоду на лікування від алкогольної залежності та написали заяву у письмовій формі. Робота в даному напрямку триває!

Робота з кадрами:

Станом на 01.01.2022 року в комунальному закладі соціального обслуговування працює 21 особа, за штатним розписом 20,75 в тому числі 14 соціальних робітників.

Належна робота з кадрами, підтримка авторитету кожного соціального робітника в селі, контроль за дотриманням трудового розпорядку дня, маршрутних листів, вимогливість і увага до проблем і їх вирішення є  пріоритетними завданнями адміністрації на рік.

Що понеділка у комунальному закладі проводяться оперативні наради при директору, де розглядаються нагальні питання діяльності відділень, проблеми, які потребували вирішення, давалися доручення відповідальним працівникам і контролювалися їх виконання.

     У квітні 2021 року відбулася нарада колективу комунального закладу

за підсумками роботи за 1 квартал 2021 року та визначено пріоритетні

завдання до  кінця 2021 року.

    Значну увагу адміністрація комунального закладу приділяє

       навчанню працівників,   у жовтні  2021 року  проведено  навчання на які були

       запрошені спеціалісти управління соціального захисту та медичні працівники.

            23 листопада 2021 року з соціальними робітниками проведено  навчання

       по змінах до Державного стандарту догляду вдома.

На належному рівні в комунальному закладі поставлена інформаційно-роз’яснювальна робота, висвітлення комунального закладу на сайті Ротмістрівської сільської ради в розділі комунальний заклад «ЦНСП Ротмістрівської сільської ради» для формування  його позитивного іміджу серед жителів району.

Колектив  комунального закладу сьогодні продовжує працювати над реалізацією законодавчих та нормативних актів щодо вдосконалення системи надання соціальних послуг, дбає про підвищення якості та ефективності надання соціальних послуг, вивчає передовий досвід та впроваджує інноваційні форми роботи з людьми літнього віку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень