A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Попередити – це значить не допустити

Дата: 25.08.2021 09:46
Кількість переглядів: 465

Фото без опису

 

Насильство є однією із найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. Зазвичай, найбільше страждають від насильства жінки, діти та люди похилого віку. Найпоширенішим та складним для протидії є домашнє насильство.

Домашнє насилля в Україні – причина 100 тисяч днів госпіталізації, 30 тисяч звернень до відділів травматології, 40 тисяч викликів лікарів. Водночас, лише 10 відсотків постраждалих  звертаються за допомогою. На жаль, багато хто вважає такі стосунки «нормальними».

7 січня 2018 року набув чинності Закон України №2229-VІІІ «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Закон визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства.

Основні ознаки домашнього насильства:

- насильство завжди здійснюється за попереднього наміру, тобто умисно. Вчинення насильства в стані алкогольного сп’яніння не виключає можливості особи усвідомлювати і передбачати настання шкідливих наслідків. Згідно із Кримінальним кодексом України особа, яка скоїла злочини в стані сп’яніння внаслідок вживання алкоголю, наркотичних засобів, підлягає кримінальній відповідальності;

- дії унеможливлюють ефективний самозахист;

- дії порушують права і свободи особи;

- насильницькі дії спричиняють шкоду (фізичну, морально-психологічну, матеріальну) іншій особі.

Насильство над дітьми – сьогодні ця проблема залишається гострою. Діти є найнезахищенішою і найуразливішою частиною суспільства, повністю залежною від дорослих. Постраждалою дитиною визначається не лише та, яка зазнала домашнього насильства, а й свідок (очевидець) такого насильства.

Жорстоке ставлення до дитини і нехтування її інтересами можуть мати різні види і форми, але їх наслідками є  серйозний збиток для здоров’я, розвитку і соціалізації дитини, не рідко й загроза її життю чи навіть є причиною смерті.

У разі, якщо ви стали свідком безпосереднього побиття дитини чи почули, що батьки сварять, б’ють дитину і вона плаче, кричить, чи може вони залишили її на тривалий час, тобто якщо є підстави вважати, що є загроза здоров’ю дитини, потрібно негайно повідомити місцевий орган поліції для забігання подальших негативних наслідків. Варто дочекатися приїзду працівників поліції, щоб захистити дитину.

В Україні створена система органів, закладів, установ, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, зокрема і над дітьми, якими є:

- служби у справах дітей;

- уповноважені підрозділи органів Національної поліції України;

- органи управління освітою, навчальні заклади, установи та організації системи освіти;

- прокуратура;

- відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді при територіальному центрі.

Перелічені суб’єкти залежно від ситуації, що склалася, можуть вчиняти одну чи декілька з таких дій:

- провести профілактичну (роз’яснювальну) роботу з батьками, організувати роботу практичного психолога та/або соціального педагога з постраждалою дитиною;

- у разі виявлення тілесних ушкоджень забезпечити проведення медичного обстеження постраждалої особи;

- якщо у зв’язку із вчиненням домашнього насильства стосовно дитини вона не може проживати із своїми батьками, іншими законними представниками, на час подолання причин і наслідків домашнього насильства дитина може бути влаштована до родичів, у сім’ю патронатного вихователя, до центру соціально-психологічної реабілітації дітей, притулку для дітей служб у справах дітей, інших установ для дітей незалежно від форми власності та підпорядкування, в яких створені належні умови для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини відповідно до її потреб;

- відібрати дитину у батьків;

- порушити питання про позбавлення батьківських прав.

Якщо ви стали свідком кривдження дитини – не відвертайтеся і не мовчіть. Захистіть її! Телефонуйте на Національну «гарячу» лінію з запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації - 116123. Або на «гарячу» лінію для запобігання домашньому насильству за номером 1547.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень