A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Санаторно-курортне лікування для осіб з інвалідністю

Дата: 15.07.2021 12:57
Кількість переглядів: 488

Фото без опису

Забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування осіб з інвалідністю.

Право на забезпечення безоплатними путівками до санаторно-курортних закладів мають особи з інвалідністю загального захворювання та особи з інвалідністю з дитинства. Путівки видаються, відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості терміном лікування 18 днів.

Особи з інвалідністю із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:

  1. І та ІІ груп – до санаторіїв спінального профілю з лікуванням строком на 35 днів (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості;
  2. ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18-21 день (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості.

Особи, інвалідність яких пов’язана з нещасними випадком на виробництві або професійним захворюванням, що потребують лікування супутніх захворювань забезпечуються путівками на санаторно-курортне лікування в порядку черговості.

Путівками без лікування (крім санаторіїв, що належать до сфери управління Мінпраці) забезпечуються особи, що супроводжують осіб з інвалідністю 1 групи (за винятком осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку), яким за висновком лікувально-профілактичного закладу необхідна постійна стороння допомога.

Для одержання путівки подається заява та медична довідка закладу охорони здоров’я за формою № 070/о.

Для одержання путівки особи, повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а для внутрішньо переміщених осіб – за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Законодавча база:

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187  «Про затвердження порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад».

Виплата грошової компенсації за невикористане санаторно-курортне лікування

Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується особам  з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.

Виплата грошової компенсації замість путівки проводиться на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства – медична довідка формою 0-70/о, що визначає право осіб з інвалідністю на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, яка повинна бути дійсна на момент проведення виплати зазначеної компенсації.

Підставою для виплати грошової компенсації за путівку є такі документи:

  1. заява інваліда про виплату грошової компенсації;
  2. медична довідка за формою 070-0 щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
  3. медична довідка про групу інвалідності.

Право на відповідну компенсацію настає з дня звернення із заявою про її виплату один раз на три календарних роки.

Грошова компенсація за путівку та за самостійне лікування нараховується і виплачується в таких розмірах (округлених до однієї гривні): особам з інвалідністю I та II групи – 75 відсотків, III групи – 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що обчислюється з розрахунку 35 відсотків (з округленням до однієї гривні) розміру одного прожиткового мінімуму, щороку встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

 Підставою для виплати грошової компенсації за самостійне лікування є такі документи:

  1. заява про виплату грошової компенсації;
  2. документ про сплату повної вартості санаторно-курортної путівки, що засвідчує проходження санаторно-курортного лікування;
  3. посвідчення, що підтверджує належність до категорії громадян, яким відповідно до Порядку буде виплачуватись компенсація.

Законом України „Про Державний бюджет України на 2021 рік”, установлено прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, на 01.01.2021 року у розмірі 1769,00 гривень.

Таким чином, середня вартість путівки для виплати особам з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки у 2021 році становить 619,00 гривень.

Грошова компенсація виплачується особам з інвалідністю внаслідок війни раз на два роки, іншим особам з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу та перебували на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Грошова компенсація за невикористану санаторно-курортну путівку у 2021 році нараховується і виплачується у таких розмірах:

– особам з інвалідністю I та II групи та з дитинства І і ІІ групи – 464,00 грн. (75 відсотків середньої вартості санаторно-курортної путівки);

– особам з інвалідністю загального захворювання та з дитинства ІІІ групи – 310,00 грн. (50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки).

Законодавча база:

Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.02.2007 № 150 «Про затвердження Порядку виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування»;

Закон України «Про Державний бюджет».

Оплата проїзду до санаторно-курортного закладу та назад супроводжуючим особам осіб із наслідками захворювання хребта та спинного мозку.

Особам, які супроводжують осіб з інвалідністю I та II групи до санаторіїв (відділень) спінального профілю, путівки не видаються, лише оплачується проїзд (двічі до санаторію і двічі в зворотному напрямку) у транспорті загального користування (залізничному та автомобільному) згідно з поданими проїзними квитками. У випадку проїзду залізничним транспортом відшкодовують вартість квитка у плацкартному вагоні.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 187  «Про затвердження порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення (крім м. Києва) рад».

 

Більш детальну інформацію можна отримати в уповноважених осіб сільських рад або у відділі соціального захисту та охорони здоров’я Ротмістрівської сільської ради за адресою: с. Ротмістрівська, вул. Михайлівська,18 або за телефоном 5-10-47.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень