A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 21.04.2021 14:33
Кількість переглядів: 868

Фото без опису

35 років тому, 26 квітня 1986 року, світ сколихнули вибухи на Чорнобильській атомній електростанції. Внаслідок катастрофи від опромінення постраждали мільйони людей. Яким є їхнє пенсійнє забезпечення в Україні – інформує начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Світлана Зінник.

  • Черкаській області на перше квітня цього року перебуває 43 183 особи, постраждалі від Чорнобильської катастрофи, із них до першої категорії належать 6 398 осіб, до другої – 3 422 особи, до третьої – 2 071 особа, до четвертої – 31 292 особи.
  • пільг і компенсацій здійснюється відповідно до визначених категорій осіб (I, II, III, IV), які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
  • пенсії для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС:
  • пенсія;
  • пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю (призначається після виникнення права на державну пенсію).
  • пенсії для осіб, які постраждали внаслідок  аварії на ЧАЕС
  • 01.04.2021 середній розмір пенсії постраждалих від аварії на ЧАЕС в області становить 3 573,26 грн. У тих, хто належить до першої категорії – 6 289,93 грн, до другої – 3 469,65 грн, до третьої – 3 149,87 грн, до четвертої –3 057,16 грн. Середній розмір пенсії ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, яким пенсію призначено відповідно до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», становить 10 232,31 грн.
  • пенсії по інвалідності внаслідок каліцтва чи захворювання і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи залежить від заробітної плати, одержаної за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, та відсотків втрати працездатності особи, визначених органами МСЕК.
  • розмір пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, з числа осіб з інвалідністю I групи становить – 180%; II групи – 160%; III групи – 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
  • які мають статус учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС І категорії можуть скористатися правом вибору при досягненні пенсійного віку: отримувати пенсію або за так званим Чорнобильським законом (з урахуванням тієї заробітної плати, яку такі особи отримували за роботу у зоні відчуження), або за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якщо розмір пенсії буде більшим.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень