A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Хороші і погані новини про коронавірус. Що можемо зробити ми?

Дата: 27.01.2020 16:48
Кількість переглядів: 687

Фото без опису

Всі зусилля міжнародної спільноти спрямовані на локалізацію осередку та боротьбу з вірусом, тому шанси впоратися досить великі

Яку новину не відкрий, у всіх засобах масової інформації пишуть про коронавірус у Китаї. Коронавірус — досить поширена річ, що викликає безліч захворювань і у людини, і у інших ссавців. Як правило, це гостра респіраторна інфекція, яка протікає як звичайний грип і парагрип, супроводжується нежитем, підвищенням температури, іноді проявляється як кишкова інфекція. З чим же пов’язана метушня?

Почнемо з того, що спалах хвороби почався у китайському місті Ухань, про яке, я впевнений, багато людей раніше не чули. Тому, напевно, ви уявляєте рисові плантації до горизонту, поля, болота, серед яких стоїть містечко Ухань, така місцева китайська Хацапетівка. Але Ухань — найбільше місто континентального Китаю, де живе приблизно 11 мільйонів людей. Для порівняння, Бориспіль обслуговує 13 мільйонів пасажирів на рік, а аеропорт Ухані — 21−22 мільйони пасажирів на рік. У цьому місті одних тільки національних університетів приблизно 10, є метро і швидкісні потяги, які розвивають швидкість до 350 км/год і мчать у Гуанчжоу і Пекін. До того ж місто побудоване на місці, де в знамениту річку Янцзи (завдовжки понад 6 тисяч кілометрів) впадає струмок завдовжки півтори тисячі кілометрів під назвою Ханьшуй.

І в цьому великому місті на рибному ринку трапляється перший випадок захворювання. Виникає питання — що це за рибний ринок? Він називається так умовно, оскільки риби там мало, а от усього іншого дуже багато. На цьому ринку більш ніж тисяча магазинів і кіосків, де торгують котами, собаками, продають кажанів, сушених вовків, найрізноманітніших ссавців. Саме там від якогось звіра — саме від ссавця, не від риби — сталося перше зараження. Ось що несе небезпеку і важливо розуміти — пташиним грипом, наприклад, люди заражаються від птахів, але від людини до людини захворювання не передається, тому постраждати можуть тільки ті, хто безпосередньо контактує з птахом. Завжди дуже ризиковано, коли зафіксовано випадки передачі хвороби не від звіра до людини, а від людини до людини. Виявилося, що серед перших хворих опинилися члени сім'ї тих, хто працював на рибному ринку, але сам на цьому ринку ніколи не був і ні з якими звірами не контактував. А це означає, що стосовно до цього вірусу доведено передачу від людини до людини.

Друге — вже доведено можливість передачі від людини до людини.

Третє — вже є смертельні випадки, 17 померлих на 500 хворих осіб (станом на 23 січня) і ця цифра вже могла змінитися.

Четверте — на носі Китайський новий рік. Для жителів Китаю — це час подорожей. Шанси, що вірус рознесеться по світом — просто величезні. До того ж зараз сезон грипу. У нового вірусу немає ніяких особливих симптомів, завдяки яким його можна одразу визначити. Він імітує величезну кількість інших ГРЗ — підвищена температура, нежить, кашель, утруднене дихання, тому без спеціальних проб діагностувати його майже неможливо.

Що можемо зробити ми?

Ніхто з нас нічого зробити не може. Лікується хвороба як звичайний грип, тобто симптоматично. Заходи профілактики — як для звичайного грипу. Всі зусилля міжнародної спільноти спрямовані на локалізацію осередку та боротьбу з вірусом, тому шанси, що ми з цим впораємося, досить великі. Головне — не панікувати. Важливо пам’ятати, що серед тих, хто захворів важко, переважно люди похилого віку і діти. Звертайте увагу на місцевий імунітет, захищайте слизові оболонки. Багато пийте, сидіть вдома, якщо хоч трохи захворіли, поменше обіймайтеся, менше бувайте в громадських місцях, посміхайтеся, любіть один одного, нормально харчуйтеся, гуляйте в будь-яку погоду, тепло одягайтеся, і все буде гаразд.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень