A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ЯК РОЗПІЗНАТИ ПСИХОЛОГІЧНЕ НАСИЛЬСТВО?

Дата: 02.10.2019 10:50
Кількість переглядів: 582

Фото без опису

З чим найперше у вас асоціюється термін «насильство»? Напевно для усіх без винятку із фізичною шкодою. Зазначимо, що сприймання насильства винятково як завдання фізичних ушкоджень не є правильним. Психологічне насильство, на відміну від фізичного, сексуального чи економічного набагато важче ідентифікувати.

Сьогодні ми б хотіли розповісти саме про цю форму насильства, яке може проявлятися у: словесних образах, погрозах, у тому числі, щодо третіх осіб; приниженні, переслідуванні, залякуванні, інших діяннях, спрямованих на обмеження волевиявлення особи; контролі у репродуктивній сфері – якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи.

Особливостями є те, що психологічне насильство відбувається наступним циклічно: якщо воно з’явилось один раз, то обов’язково повториться. Крім того, воно має тенденцію до зростання.

Американська дослідниця Леонора Валкер в результаті своїх досліджень описала основні три фази домашнього насильства: - фаза збільшення напруги - фаза вибуху і насильства - фаза каяття та примирення.

Чому важко відрізнити психологічне насильство від інших його форм? Зупинимося на конкретному прикладі: чоловік забороняв дружині одягати сукні, які, на його погляд, були відвертими. Щоразу при сторонніх він лаявся на неї образливими, лайливими словами, якщо вона не виконувала його заборон. Чому він це робив при чужих людях? Тому що вважав, що таким чином дружина буде осоромлена і задумається про правоту чоловіка. Щоразу, коли чоловік використовував такий вид маніпуляції, дружина дійсно починала вважати себе винною у подальших сімейних сварках.

І тому доречним буде зазначити про таке поняття як газлайтинг, що являється формою психологічної маніпуляції, метою якої є змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам'ять та розсудливість. Це досить небезпечна форма психологічного насильства, яку важко розпізнати. Кривдник поступово переконує постраждалу особу, що саме вона є ініціатором, провокує конфлікти, а постраждала особа під впливом такої поведінки кривдника починає сумніватись у правильності своїх дій, почувається винною у всьому. Небезпека газлайтингу і в тому, що це може викликати у постраждалої особи нервовий зрив.

Якщо ви страждаєте від психологічного чи якогось іншого виду насильства з боку чоловіка або дружини –  терміново звертайтесь за допомогою до фахівців! Телефонуйте на національну гарячу лінію з протидії домашньому насильству за номером 116 123 та дізнавайтеся, де отримати психологічну допомогу. Або звертайтеся до Єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги, щоб отримати правову консультацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень