A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ЩО ТАКЕ ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ?

Дата: 03.05.2023 16:00
Кількість переглядів: 240

Фото без опису

Настали перші дні по-справжньому теплої весни, а це означає, що вже скоро прийде слушна нагода, щоб почати планувати свій активний відпочинок. Однією з цікавих альтернатив, яка в останні роки все більше набуває популярності по всьому світу, зокрема в Україні, – зелений туризм.

ЩО ТАКЕ ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ?

Зелений туризм – будь-яка форма туризму, яка застосовує методи екологічного управління та орієнтована на збереження природи.

Це своєрідна альтернатива традиційному комерційному масовому туризму. Зазвичай, туристи, які обирають подорожувати у такий спосіб, беруть на себе відповідальність за збереження навколишнього середовища та покращення доброустрою місцевого населення.

Поняття з’явилось ще у 80-х роках минулого століття. Вже тоді такий спосіб відпочинку став одним із найважливіших напрямків розвитку екології.

Зелений туризм також називають стійким, адже він базується на взаємовигідних умовах навколишнього середовища, місцевих жителів, бізнесу та туристів. Підприємства, які займаються зеленим туризмом, сприяють зниженню негативних екологічних та соціальних наслідків у сфері туризму.

Сьогодні, коли планета потерпає від діяльності людини, а ЗМІ все частіше повідомляють про наближення глобального потепління, зелений туризм стрімко виривається уперед. Щорічно він збільшується на 10-15% по всьому світу.

Спочатку “зелений” асоціювався насамперед із екологічними аспектами, однак сьогодні він охоплює всі аспекти стійкого розвитку, що базуються на таких принципах:

1. Охорона навколишнього середовища. Звести до мінімуму забруднення повітря, води, ґрунту, а також кількість відходів, які є наслідком діяльності стандартних туристичних організацій та їхніх клієнтів. Підтримка якісних та унікальних характеристик ландшафту, захист природних територій, середовищ існування диких рослин та тварин.

2. Соціальний розвиток. Підтримка та покращення якості життя в місцевих спільнотах, виховання поваги до різних народностей та прав людини, підтримка їхньої культурної спадщини та традицій.

3. Економічне процвітання. Забезпечення конкурентоспроможності місцевих компаній у туристичній сфері. Інтеграція економіки та екології у процеси зберігання природних території, які в майбутньому сприятимуть збільшенню доходів від зеленого туризму.

4. Мінімізація впливу на клімат. В останні роки кліматичний аспект став надважливим. Тому необхідно мінімізувати вплив туризму на клімат і максимально адаптувати його до кліматичних змін.

ЗЕЛЕНИЙ ТУРИЗМ В УКРАЇНІ

В Україні у 2017 році чотири об’єднані територіальні громади Кременчуцького району Полтавщини сформували перший в Україні туристичний центр для розвитку зеленого туризму в регіоні.

Цікаво, що екожиття стає все популярнішим серед молоді, яка на перший погляд у сучасному світі є надто урбанізованою та звиклою до міського бетону. Відомий кейс молодої пари, яка вирішила кардинально змінити своє життя. Майже 6 років тому вони переїхали зі столиці до маленького села у Черкаській області, де відкрили власну екоферму. У них там 45 соток малини, 6 соток суниці, фруктовий сад та пасіка, які стали для них не лише улюбленою справою, а й досить прибутковим бізнесом.

Окрім того, на днях на черговому засіданні Кабмін ухвалив нові ставки по субсидіях для фермерів. Зокрема, до переліку компенсацій додано відшкодування витрат на зелений туризм. Господарство, яке ним займається, отримає до 10 тисяч гривень. У такий спосіб урядовці намагаються стимулювати господарства займатись екотуризмом.

ЩО ВРЯТУЄ ВИМИРАЮЧІ СЕЛА УКРАЇНИ?

ДОСВІД ЗЕЛЕНОГО ТУРИЗМУ ЧЕРКАЩИНИ

 

Мандри Черкащиною відбулися в рамках проєкту інституційної підтримки Українського культурного фонду "Вишиваний шлях" - інформаційний промотур по садибам сільського зеленого туризму Житомирщини - Київщини - Черкащини.

Блогери з Умані зняли відео про Зелений туризм на Черкащині, відвідавши село Миколаївка, Корсунь-Шевченківський район:

https://youtu.be/fn--GV9Yklo

«Зелений туризм» Черкас: де можна відпочити на природі:

https://cherkasy.name/uk/zelenyj-turyzm-cherkas-de-mozhna-vidpochyty-na-pryrodi


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень