A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Протидія гендерно зумовленому насиллю

Дата: 21.04.2023 13:29
Кількість переглядів: 156

Фото без опису

Насильство проти жінок і дівчат є одним з найпоширеніших порушень прав людини у світі. Воно не знає соціальних, економічних чи національних кордонів. За статистичними даними гендерно зумовлене насильство є широко розповсюдженим в Україні, воно підриває здоров'я, гідність, безпеку та самостійність постраждалих осіб, проте в нас воно все ще залишається оповите культурою замовчування. Громадська організація «Десяте квітня» активно працює у сфері протидії гендерному насильству, щоб знизити ризики та попередити виникнення трагічних ситуацій. Представники цієї організації Наталія Байдюк (фахівець протидії насильству) та Наталія Цимбал (психологиня) 20 квітня 2023 року в Комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» прочитали лекцію для жителів громади та внутрішньо переміщених осіб про права жінок на свободу та гідність.

Фото без опису

У ході лекції було розглянуто поняття гендеру – соціального статусу, позиції, соціальних взаємин, які ми приписуємо чоловікові або жінці. Також обговорили ознаки гендерного насилля та методи запобігання виникненню порушень прав людини. Детально проаналізували види такого насилля, серед найпоширеніших є аб’юз – це зневажливе чи презирливе ставлення до партнера, психологічний тиск. Аб’юзивними стосунками можна вважати ті, що мають систематичні порушення особистих меж, спілкування з недовірою чи неповагою. Тут завжди є жертва та агресор, які ніколи не міняються місцями. У східних країнах поширеною є Лапідація – публічна смертна кара, яка полягає в тому, що чоловіки закидають камінням жінку через звинувачення її в подружній зраді, або «Викрадення наречених» – звичай, здійснений без домовленості із подальшим ґвалтуванням для насильницького одруження. До гендерного насильства ще відносять проституцію та секс-торгівлю, а також зумовлені культурою чи звичаями ранні або дитячі шлюбикалічення жіночих статевих органівубивство в ім’я честіпримусову стерилізацію тощо. В Україні зараз з’явився такий вид насильства як СНПК – сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, постраждалі від якого особи можуть страждати від розладів психічного, сексуального та репродуктивного здоров'я.

        Громадська організація «Десяте квітня» безкоштовно надає юридичну, соціальну та психологічну допомогу внутрішньо переміщеним особам, які постраждали від насилля. Усі учасники заходу отримали багато корисної інформації, обговорили відомі випадки насилля та подякували лекторкам за змістовну й цікаву доповідь.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень