A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Підсумки роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» за 2022 рік

Дата: 28.12.2022 13:11
Кількість переглядів: 284

Фото без опису

Згідно рішення сесії Ротмістрівської сільської ради № 47- 11/VII від 20.11.2020 року був створений комунальний заклад “Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради”   який обслуговує сільське населення.

На території Ротмістрівської громади 13 населених пунктів, 9 сільських рад.    

З метою охоплення всіх потребуючих у наданні соціальних послуг сільські ради подають комунальному закладу соціальні паспорти, до яких занесені всі  жителі сіл хто потребує обслуговування. Аналіз даних паспортів допомагає виявляти і вчасно надавати послуги всім потребуючим.  

  1. На сьогодні всі населені пункти Ротмістрівської ОТГ охоплені соціальним обслуговуванням і потреби у додаткових соціальних робітниках немає.

Станом на 01.01.2023 року виявлено 750 осіб, які потребували соціального обслуговування всіма відділеннями комунального закладу, фактично обслужено 684, що складає 91,2 відсотка.

При комунальному закладі працює 3 відділення:

- відділення соціальної допомоги вдома;

- відділення денного перебування, зокрема його філіали в  4 селах: Ротмістрівка, Макіївка,  Ташлик,  Ковалиха, Університети ІІІ віку - факультет: «Цвіт осені»  с. Ташлик та факультет  «Барви осені»  с.Ротмістрівка;

-  швейна майстерня;

- мультидисциплінарна команда.

- відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді.

Відділення соціальної допомоги вдома для обслуговування одиноких непрацездатних громадян та інвалідів.

Станом на 1 січня 2022р. в районі проживало - 300 одиноких непрацездатних громадян та інвалідів, потребували сторонньої допомоги  240 осіб.

Протягом року з числа одиноких та інвалідів вибуло всього 70 осіб, в т.ч. померли – 36, виїхали за межі району – 29, поселені в будинки -  інтернати – 5. Додатково виявлено і взято на облік 12 осіб.

Станом на 01. 01.20223 р. на території Ротмістрівської громади проживає - 242 непрацездатних громадян та інвалідів, потребують сторонньої допомоги 230 осіб, обслуговується – 183 особи.

На 01.01.2022 відділенням соціальної допомоги на дому комунального закладу обслуговувалося  - 207 чол. Вибуло з початку року з обслуговування всього 36 чол., в т. ч. померли – 19, виїхали-4, доглядають діти-6,поселені в будинки інтернати-2,  з інших причин – 5.

Додатково виявлено і взято на обслуговування – 12 осіб.

Обслужено з початку року 219 осіб, що становить 95,2 відсотки.

Соціальними робітниками за  2022 рік  надано послуг, зокрема дворазових – 35618, одноразових - 33, разом – 35651, в середньому на одного підопічного надано 24 послуги, здійснено відвідувань, зокрема, дворазових – 12237, одноразових - 33, разом - 12270.

Соціальними робітниками проводиться значна робота по оформленню субсидій своїм підопічним на тверде паливо та скраплений газ.

Щомісяця при здачі звітів соціальні робітники інформують про стан протипожежної безпеки з недопущення загрози життю підопічних.

За  2022 рік мультидисциплінарною командою для обслуговування людей, які перебувають у складних життєвих обставинах, потребують сторонньої допомоги і обслуговуються у комунальному закладі, прийнято та виконано 89 замовлень 89 особам зокрема: послуги перукаря - 42, ремонт одягу - 47.

За даними НПУ Смілянського відділу поліції та сільських рад бездомних громадян на території Ротмістрівської громади протягом 2022 року не виявлено.

При комунальному закладі продовжує роботу швейна майстерня в с. Ротмістрівка. За 2022 року послуги по пошиттю та ремонту одягу надано  158 особам,  з них безкоштовно 129 особам, з них  8 АТО.

29 жовтня 2022 в приміщенні закладу відбувся захід до Дня людей похилого віку  найактивнішим 30 членам клубів були вручені подарунки.

Відділення денного перебування.

Особлива увага приділяється збагаченню форм і методів роботи, надання соціальних послуг по адаптації та залучення до участі в клубах і любительських об'єднаннях ветеранів.

У 2022 року адміністрація комунального закладу активно працювала над розвитком та запровадженням інноваційних моделей соціальної роботи. На території Ротмістрівської сільської ради протягом року діють факультети Університету ІІІ віку, клуби та любительські об’єднання ветеранів праці, якими було охоплено 4 населених пунктів.

Так, при відділенні денного перебування в  2022 році діяло 6 клубів та 2 любительських об’єднань: освітньо-інформаційний клуб «Зустріч» с.Ротмістрівка, клуб ветеранів війни і праці «Промінь добра» с. Ротмістрівка, клуби декоративно-прикладного мистецтва «Струни душі» в селах Ротмістрівка , клуб ветеранів війни та праці «Ми іще молоді» с. Макіївка, клуб декоративно-прикладного мистецтва «Берегиня», с. Макіївка, клуб дозвілля «Журавка» с..Ковалиха .

Працювали факультети Університету ІІІ віку «Цвіт осені» с. Ташлик курс «Комп’ютерна грамотність» та факультет «Барви осені» “Краса, здоров'я і довголіття” с.Ротмістрівка. У січні 2022 року слухачі Університету розпочали  навчання, але в зв’язку з пандемією та воєнним станом   навчання перенесли на січень 2023 року .

Клуби та любительські об’єднання працюють за змістовними планами, в розробці яких беруть участь ветерани, члени клубів та об’єднань.

Соціальні працівники залучають до участі у заходах,  що проводяться у філіалах відділення, працівників відділення для сім’ї, дітей та молоді, фахівців освіти, охорони здоров’я, спеціалістів управління соціального захисту та інші. Постійними стали майстер-класи з вишивки, орігамі, техніки декупаж, виставки робіт, картин, поробок, виставок, відзначення державних, релігійних свят, ветеранські посиденьки, проводяться творчі вечори, на яких місцеві письменники та поети презентують ветеранам свої твори. А також активно займаються та надають допомогу війсковим продуктами харчування, плетуть маскувальні сітки, килимки,виготовляють окопні свічки. У філіалі с.Ротмістрівка запроваджено години здоров’я, під час яких ветерани займаються спортом .

Станом на 01.01.2023 року  потребують соціальних послуг відділенням денного перебування  – 520  осіб,  обслужено з початку року  – 465 осіб, що становить 82,0 %. На обслуговуванні у відділенні знаходиться -  307 осіб. 

За  2022 рік відділенням проведено засідань  клубів - 59, лекцій та бесід - 154, занять Університету ІІІ віку – 7, відвідування членами клубів у відділенні денного перебування - 220.

До Дня людей похилого віку 11 найстарішим громадянам,які знаходяться на обслуговуванні у відділенні догляду вдома були вручені подарунки

Відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді.

У 2022 році фахівці відділення надавали такі послуги: соціальний супровід, представництво інтересів, інформування, консультування.

Одним із пріоритетних напрямків роботи відділення організації надання  соціальних послуг для сім'ї, дітей та молоді є попередження негативних наслідків від різних складних життєвих обставин у родині, особливо в сім’ях з дітьми, та надання їм відповідної допомоги для уникнення кризових ситуацій.

З метою надання своєчасної допомоги сім'ям (особам), які потрапили у складні життєві обставини та не в змозі їх самостійно подолати, фахівці відділення згідно графіка здійснюють виїзди в сім'ї вищезазначеної категорій та проводять оцінку потреб сімей (осіб), за результатами яких надаються соціальні послуги, зокрема 62 виїзди, з них два – у складі комісії для оформлення Протоколу по догляду на непрофесійній основі, та 16 повідомлень у вирішенні порушених питань.

У 2022 році на обліку у відділенні  перебувало 6 сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дві з яких на супроводі перебували двічі за рік. У цих сім’ях виховується 13 дітей. Та 3 прийомні сім’ї, у яких виховується 6 дітей.

З них 6 одиноких матерів, які виховують 13 дітей.

Станом на 20.12.2022 року на обліку у відділенні перебуває 4 сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, у яких виховується 8 дітей та 3 прийомні сім’ї, в яких на вихованні знаходяться 5 осіб з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

З них 4 одиноких матерів, які виховують 8 дітей.

Є значні результати роботи фахівців відділення: завдяки наполегливій і постійній роботі з проблемними сім’ями надана допомога родинам, які перебувають у складних життєвих обставинах, та переселенцям із с. Ташлик, с. Ротмістрівка, с. Ковалиха, с. Мельниківка, с. Макіївка, с. Буда-Макіївка, зокрема забезпечено одягом, взуттям, канцтоварами, продуктами харчування, в тому числі й дитячим харчуванням, засобами гігієни. А також надавалася гуманітарна допомога малозабезпеченим сім’ям, зокрема Миколенко К.О. отримала тверде паливо від Ротмістрівської сільської ради за сприяння закладу.

Надана допомога окремим сім’ям у вирішенні питання щодо оформлення документів, фахівці відділення сприяли в оформленні документів сім’ї ВПО, що потребують допомоги та проведена профілактична робота з дітьми.

8 грудня 2022 року фахівцями закладу спільно з Комунальною установою «Центр професійного розвитку педагогічних працівників Ротмістрівської сільської ради» було організовано Просвітницький тренінг для батьків «Щасливе дитинство – право дитини». Захід був приурочений щорічній Міжнародній кампанії «16 днів проти насильства», яка проходить в Україні з 1991 року за підтримки Організації Об’єднаних Націй.

За сприяння фахівців відділення цьогоріч на Чемпіонат області з легкої атлетики поїхав учень 7 класу КЗ «Ташлицький ліцей Ротмістрівської сільської ради» Бойко Андрій Олександрович за програмою Всеукраїнської спартакіади «Повір у себе» серед дітей з інвалідністю, де здобув перемогу.

Фахівцями відділяння було проведено оцінювання потреб 6 сімей, діти яких навчаються у КЗ «Смілянська спеціалізована школа Черкаської обласної ради», а також 10 сімей, діти яких зараховані до в КЗ «Смілянська спеціалізована мистецька школа-інтернат Черкаської обласної ради» та 3 сімей, діти яких були реінтегровані в родину. За повідомленнями до закладу було здійснено 16 оцінювань потреб сімей (осіб).

Станом на 01.01.2023 року в комунальному закладі працює 21 особа, за штатним розписом 20,75 в тому числі 14 соціальних робітників.

Із 21 працівника,  3 чоловіки, 18 жінок.

Щомісячно згідно графіка проводяться виїзди керівників комунального закладу для перевірки якості роботи соціальних робітників та надання  практичної допомоги на місцях  з відвідуванням підопічних обстеження їх умов проживання в період воєнного стану, забезпечення їх необхідними товарами,ліками.

              Кожного місяця при здачі звітів із соціальними робітниками проводяться індивідуальні бесіди з питань охорони праці та техніки безпеки.

 Всі соціальні робітники забезпечені спецодягом: халатами, жилетами, утепленими куртками,   рукавицями, в період карантину забезпечено всіх працівників комунального закладу засобами захисту: рукавицями, масками, дезінфікуючими засобами гігієни.  

 На належному рівні в комунальному закладі поставлена інформаційно-роз’яснювальна робота, висвітлення комунального закладу. Створено сайт комунального закладу  при Ротмістрівській сільській раді,  на якому постійно висвітлюється його робота.

Протягом  2022 року висвітлено  на сайті –46 .

призупинено його діяльність

       Колектив комунального закладу на сьогодні продовжує працювати над реалізацією законодавчих та нормативних актів щодо вдосконалення системи надання соціальних послуг, дбає про підвищення якості та ефективності надання соціальних послуг. Належна робота з кадрами, підтримка авторитету кожного соціального робітника в селі, контроль за дотриманням трудового розпорядку дня, маршрутних листів, вимогливість і увага до проблем і їх вирішення є  пріоритетними завданнями адміністрації комунального закладу.

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень