A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Патронат над дітьми

Дата: 17.11.2021 14:21
Кількість переглядів: 259

Фото без опису

Перша патронатна сім’я була створена в Україні в 2009 році. За 10 років таких сімей стало понад 150 - за цей час вони змінили на краще життя 600 дітей. Патронат над дитиною - це професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію в сім'ї патронатного вихователя дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, та одночасне надання спеціалістами інтенсивних підтримуючих послуг її батькам для вирішення проблем, що призвели до розлучення з дитиною.

Патронатний вихователь – це професія тих, хто бере дитину на виховання, хто піклується про неї, у чиїй сім’ї дитина живе. Але це не звичайна професія, це робота протягом 24 годин на добу з дітьми, які перенесли трагедію, що відстають з ряду причин у розвитку, не можуть часом обслужити себе, не знають норм поведінки в суспільстві. Але це ще й люди, що володіють душевним теплом, здатні виявити турботу, увагу. На відміну від відомих сімейних форм (усиновлення й опіка, прийомна сім’я) патронатне виховання – найбільш гнучке. Воно може бути використане для дітей з встановленим статусом або без нього.

Що це дасть дитині: безпеку, догляд, виховання та реабілітацію дитини в умовах сім’ї, підтримане спілкування з рідними; а в разі неможливості повернення до біологічної родини – пошук для дитини нової сім’ї.

Що це дасть батькам дитини: можливість усунути складні життєві обставини, вирішити наявні проблеми, отримати професійний соціальний супровід, що загалом сприятиме підвищенню батьківського потенціалу та возз’єднанню родини.

Хто може стати патронатним вихователем?

Повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дітей, спільно з добровільним помічником пройшов/ла курси професійної підготовки за спеціальною програмою підготовки патронатних вихователів та зі згоди всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають у помешканні, уклала договір про надання послуг патронату з відповідним органом опіки та піклування.

Окрім названих вимог, кандидат у патронатні вихователі повинен мати відповідне житло (власне, орендоване чи на правах користування), у якому є кімната для прийому дітей.    Кандидат в патронатні вихователі має пройти спеціальне навчання та за результатами отримати рекомендацію.

Патронатний вихователь не може поєднувати надання послуг патронату над дитиною з іншими видами діяльності, які перешкоджатимуть якісному виконанню умов договору про патронат над дитиною.

Які діти можуть бути влаштовані під патронат?

- новонароджені діти, залишені в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі;

- підкинуті, знайдені  діти; 

- безпритульні діти; діти з сімей, у яких існує загроза їх життю та здоров’ю;

- діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

- діти, батьки (або особи, що їх заміняють) яких померли, безвісно відсутні;

- діти, переміщені із тимчасово окупованої території або району проведення бойових дій в зоні АТО; 

- інші діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, що їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

Скільки дітей може бути одночасно влаштовано в сім’ю патронатного вихователя?

Одночасно під патронат (в одну патронатну сім’ю) влаштовуються виключно діти (не залежно від їх кількості), які є братами-сестрами або до влаштування під патронат проживали в одній родині. Це принципово, тільки так можна здійснювати індивідуальний догляд, який відповідає потребам дитини. Термін перебування дитини під патронатом має бути максимально використаний для подолання наслідків. Діти якого віку можуть бути влаштовані під патронат та протягом якого часу вони можуть там перебувати?

До сім’ї патронатних вихователів можуть бути влаштовані діти віком від народження до 18 років. Діти, старші від 14 років, влаштовуються за їх власної згоди та згоди патронатних вихователів. Оптимальний строк перебування дитини в такій сім’ї – до 3-х місяців (в окремих випадках – до 6-ти місяців).

Як буде здійснюватися фінансування послуги патронату над дитиною?

Фінансування послуг патронату складається з оплати послуги (праці патронатного вихователя), а також соціальних виплат на дітей, влаштованих під патронат. Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям. Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у сім'ї патронатного вихователя становить п'ять мінімальних заробітних плат. Грошове забезпечення виплачується патронатному вихователю протягом семи календарних днів після вибуття дитини із сім’ї за надання батькам/законному представнику дитини підтримки та консультацій щодо її догляду, виховання та реабілітації. Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

Також установлена система надбавок у розмірі 10 відсотків за кожну наступну дитину, а також за складність у разі влаштування до сім’ї патронатного вихователя новонародженої дитини, дитини з ВІЛ-інфекцією, дитини з вадами розвитку чи інвалідністю, неповнолітньої вагітної тощо.

Також патронатні вихователі підлягатимуть загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а платником єдиного внеску на здійснення цього страхування визначено роботодавця.

 

 

 

 

Де дізнатися деталі?

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, чи Ви виявили бажання створити патронатну сім’ю, звертайтеся до КЗ «Центр надання соціальних послуг Ротмістрівської сільської ради» Смілянського району за адресою: с. Ротмістрівка, вул.Стельмащука,2 каб.3, 2 поверх, відділення організації надання соціальних послуг для сім’ї, дітей та молоді.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень