A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

До уваги батьків і вчителів: в Україні серед підлітків з’явилася нова смертельно небезпечна гра!

Дата: 18.02.2021 15:38
Кількість переглядів: 2332

Фото без опису

Не встигли батьки оговтатися від дивних ігор своїх нащадків типу "Зникнути на 24 години", "Синій кит" (імітація підготовки до самогубства), "Біжи або помри" (діти перебігали швидкісні траси), як з’явилася нова, не менш небезпечна. Дедалі популярною серед підлітків стає гра «Виклик стрибка», наслідком якої може бути струс мозку, травми хребта та кісток, або й смерть. Кажуть, що першоджерелом її виникнення називають США.

Зазвичай молодь швидко підхоплює щось незвичайне й цікаве. Отож нова забава поширилася й на інші країни. Зафіксовано вже й трагічні випадки - серйозні травми та навіть смерть дитини (померла 16-річна бразилійка).

У деяких країнах, де поінформовані про небезпечну дитячу гру, приймають необхідні заходи. Наприклад, міносвіти Туреччини, Ізраїлю, США дали вказівки провести у навчальних закладах бесіди з дітьми з метою пояснити їм, які можуть бути важкі травми від участі у таких забавах заради «лайків». Адже підлітки вважають це жартом, розіграшем, зовсім не думаючи про наслідки.

Батьки українських школярів також б’ють на сполох, бо у небезпечної розваги і у нас вже з’явилися шанувальники. В школах та в інтернетмережах діти діляться подробицями гри. Вона полягає у тому, що спочатку кілька чоловік підстрибують, а під час другого стрибка когось підсікають і той падає. Якщо дитина не знає, як правильно падати, то може сильно забитися.

Лікарі попереджають, що витівка загрожує серйозними травмами - тріщини черепа, перелами шиї, хребта і кінцівок, крововилив у мозок. Людина навіть може впасти в кому або й загинути.

Як пояснюють психологи, жорстокі ігри у дітей та підлітків пов’язані з відсутністю яскравих моментів у реальному житті. Також, можливо, у них існують психологічні травми, отримані в дитячому віці, наприклад, від конфліктів з батьками (або між батьками). І небезпечні ігри можуть стати саме тією сферою, в якій ображена дитина вихлюпує негативні емоції, чого не може зробити удома. Прояв жорстокості по відношенню до однолітків чи молодших від себе може бути і наслідком прихованого комплексу неповноцінності, або ж сексуальної незадоволеності, що пов’язано із віковими гормональними змінами та зайвою енергією.

У будь-якому разі учителі, батьки, психологи і представники управління освіти повинні об'єднатися і проводити профілактичні бесіди з дітьми, показувати відео і на прикладах розповідати про наслідки забави.

Батькам, у першу чергу, психологи радять приділяти більше часу своїм чадам, звертати увагу на їхню поведінку. «Якщо у дитини з’явилася невластива дратівливість і тривожність, то вона потрапляє в групу ризику і може вихлюпувати свої емоції через подібні ігри. Почала ігнорувати, не чує запитань, стала запальною, менше концентрується на уроках - бийте на сполох і з’ясовуйте, що з нею відбувається до того, як піде грати в такі ігри, щоби там розслаблятися», – кажуть вони.

Єдиними ліками, які допоможуть уберегти молодь від небезпечних для здоров'я і життя занять, вважають експерти, будуть якісь позитивні захоплення дитини. Батькам потрібно подбати, щоб їхні діти реально були зайняті, захоплені чимось цікавим і корисним. Тоді у них не буде багато зайвого часу, аби вигадувати собі розваги і робити дурниці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень