A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Попереджаємо мешканців Ротмістрівської ОТГ про штрафи за вивіз сміття на стихійні сміттєзвалища

Дата: 29.04.2020 13:42
Кількість переглядів: 1869

Фото без опису

 

 

Вже не вперше в Ротмістрівській ОТГ порушується тема стихійних сміттєзвалищ. Однак, за короткий період після створення комунального господарства у громаді, проблема поводження з відходами в ОТГ суттєво зрушилася з місця. 

Проте, як багато хто вважає, «починати треба з себе», сама ОТГ не утворює цих сміттєзвалищ – це роблять самі ж мешканці.

Встановлення розумних санкцій і невідворотність покарання є важливими елементами забезпечення правопорядку на території будь-якої держави. Вони мають превентивний характер і покликані запобігти вчиненню правопорушення, зміцнити законність у суспільстві. Однак передбачена міра покарання за порушення вимог під час поводження з відходами в Україні не виконує функції, яка на неї покладається. Ускладнює ситуацію й те, що чимало осіб, які діють усупереч установленому порядку, залишаються непокараними. Як наслідок – щорічно на території нашої держави утворюється понад 27,5 тис. несанкціонованих сміттєзвалищ, ліси перетворюються на смітники, а люди кидають папірці й недопалки просто посеред вулиць.

Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про відходи» територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об’єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території.

З 1 січня 2018 року захоронення неперероблених, несортованих відходів є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність. Для громадянина, який уперше затримується за таку негідну справу, штраф від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн), а посадовця або приватного підприємця очікує штраф від 50 до 100 таких мінімумів (850-1700 грн). Якщо ж громадянин вчинить подібну дурість вдруге йому доведеться вже сплатити 80-100 мінімумів (1360-1700 грн), а ось посадовець-рецидивіст або підприємець, який з першого разу не зрозуміє, що захоронювати несортовані побутові відходи не можна, має сплатити 1700-3400 грн.

Отож, жителів Ротмістрівської ОТГ попереджають про штрафи за вивіз сміття в несанкціоновані місця. До прикладу, вже протягом низки років невідомі скидають до ставка на вулиці Миру у с. Ротмістрівка будівельне та побутове сміття. Про це постійно повідомляють обурені місцеві мешканці. Це при тому, що в межах села знаходиться спеціальний полігон-сміттєзвалище. Комунальна служба Ротмістрівської сільської ради також повідомляє, що були початі роботи зі встановлення сміттєвих баків. Також зазначено, що селам громади, де були звернення від громадян, було надано спецтехніку для облаштування сміттєзвалищ. Водночас сільський голова      В. І. Ховайба просить жителів ОТГ користуватися лише спеціально відведеними місцями для викидання сміття та попереджає про штраф за створення стихійного сміттєзвалища:

«Шановні жителі, які самостійно вивозять сміття, будь-ласка користуйтеся центральним полігоном складування побутового сміття. У разі порушення правил благоустрою ви будете притягнуті до адміністративної відповідальності, яка тягне за собою накладення штрафу на від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн). Ми встановлюємо спеціальні контейнери для сміття, прибирають його комунальні служби, тому місцевих жителів закликаю поважати їхню роботу», — йдеться в повідомленні.

 Фото без опису

Окремо керівництво ОТГ закликає громадян не випалювати траву та не спалювати листя та сміття: нещодавно держава ледве оговталася від результатів діяльності таких недолугих паліїв. Відповідно до ст. 27 Закону України «Про рослинний світ» та ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» випалювання сухої природної рослинності без відповідних дозволів забороняється і тягне за собою адміністративну відповідальність (самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із природною рослинністю або її залишків та опалого листя на земельних ділянках, у смугах біля автомобільних доріг і залізниць та у парках тягне за собою штраф у розмірі від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Не випалюйте самовільно суху природну рослинність або її залишки. Суха торішня трава – не сміття, а безцінне живлення, житловий будинок, притулок, умови для життя, створені самою природою.

Любіть, шануйте, бережіть природу – вічне джерело нашого життя, нашої твердості та майбутнє нащадків!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень