A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ПРОФІЛАКТИКА ПЕДИКУЛЬОЗУ

Дата: 27.02.2020 13:13
Кількість переглядів: 1492

Фото без опису

 

Слово педикульоз викликає у багатьох людей неприємні відчуття.  Але наявність педикульозу на даний час залишається актуальною соціальною проблемою.  Дослідження, проведені останніми роками в Європі, довели, що воша любить чисте волосся і не боїться води, плаває і бігає (але не стрибає). Міграція населення,  погіршення гігієнічних умов, соціальна напруженість  сприяють поширенням перенощиків вошей та відповідно хвороб, що вони переносять.

      Педикульоз – захворювання, яке напряму пов’язане з появою на волосистій частині голови  людини маленьких комах – вошей, які харчуються кров’ю. Самки відкладають яйця-гниди, які міцно приклеюють до волосся. Так як воші належать до паразитів, то й педикульоз класифікується як паразитарне шкірне захворювання. Зустрітися з педикульозом можна практично в будь-якому місці при тісному контакті  з людиною, яка має вошей (в потязі, магазині, перукарні, громадському транспорті та навіть у басейні). Протягом 2-3 днів воша може чекати нового господаря на предметах побуту (гребінці, щітки), білизні, одязі, головних уборах.

      Платтяні і головні воші є перенощиками такої небезпечної інфекції, як висипний тиф. За даними  Смілянського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України»  у 2019 році в порівнянні з попереднім роком у місті Сміла зареєстровано зростання ураженості на педикульоз в 1,7 рази, в тому ж 2019 році ураженість населення міста педикульозом перевищила обласні показники у 4,2 рази.   

      Ризик зустрітися з вошами існує у людей різного віку, особливо серед дітей шкільного віку, навіть при дотриманні правил гігієни. Симптомами захворювання є свербіж в місці укусу, розчухи, скоринки на голові, дрібні сіруваті плями в місці укусів, виявлення паразитів на голові та волоссі. Що стосується дорослих, то при відчутті свербіння необхідно обов’язково попросити близьких оглянути голову, особливо у потиличній частині та на скронях. При наявності на волоссі гнид, або живих вошей необхідно провести відповідну  обробку. Водночас потрібно знищити вошей на особистих та постільних речах, предметах особистого користування, ліжку.

      Першочерговим заходом в боротьбі з завошивленістю є її раннє виявлення. Батькам необхідно регулярно, мінімум 1 раз на тиждень, при яскравому освітленні ретельно оглядати голову дитини, особливо, якщо дитина повернулася з відпочинку або поїздки. Профілактика педикульозу у дітей полягає в дотриманні правил особистої гігієни, а це на 100% залежить від батьків. Що необхідно:

- навчати дитину гігієнічним правилам, пояснювати, що таке предмети особистого користування, і не дозволяти давати свій гребінець, рушник чи шапку іншим дітям.

- регулярно оглядати голову дитини, щоб вчасно виявити педикульоз. Особливо важливо проводити таке обстеження, якщо у колективі, де перебуває дитина, було виявлено педикульоз.

- дівчатка повинні носити акуратні та охайні зачіски – в сплутаному волоссі воші почуваються дуже затишно, та й швидко виявити їх не вдасться.

      На теперішній час в аптеках є достатній вибір протипедикульозних препаратів. За консультацією зверніться до свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

      Пам’ятайте,  проводячи боротьбу з педикульозом, ми запобігаємо захворюванню  висипним тифом.

Смілянське міськрайонне   управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень