A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

В’ячеслав Швець: «Діти мають виховуватись в родинах»

Дата: 07.02.2020 08:09
Кількість переглядів: 646

Фото без опису

Перший заступник очільника області В’ячеслав Швець разом із начальницею обласної Служби у справах дітей Оксаною Покатіловою відвідав у Смілі кілька родин, які виховують дітей-сиріт та дітей, що потрапили в складні життєві обставини.

Поміж них два дитячі будинки сімейного типу – Будакових та Грязнових – які виховують 9 і 6 дітей відповідно, маючи зокрема по двоє рідних.

Двоповерховий будинок на дві родини побудували при підтримці Адвентиської Агенції Допомоги та Розвитку в Україні. В’ячеслав та Вікторія Будакови переїхали до Черкащини з Мелітополя. За 13 років функціонування ДБСТ його вихованцями стали 18 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. За словами Вікторії, двоє дівчат вже створили власні родини.

Водночас вихованцями ДБСТ Олега та Оксани Грязнових стали 12 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Фото без опису

У родинах є як дошкільнята, так і школярі й студенти. Діти займаються спортом, наукою та мають неабиякі досягнення.

Під час спілкування батьки озвучили проблемне питання стосовно взяття дітей на квартирний облік, яке найближчим часом з’ясують. Спробують допомогти родинам і з матеріалами для косметичного ремонту житлового приміщення.

Цього дня відвідали й сім’ю патронатної виховательки Тетяни Пугач. Створена ще у 2017 році патронатна родина живе у трикімнатній квартирі. За цей час виховали троє дітей, з яких одну дитину всиновили, а двох повернули на виховання в біологічні сім’ї. Наразі Тетяна, яка має двох рідних дітей, виховує двоє хлопчиків 8 та 3 років, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Нагадаємо, патронатне виховання – це тимчасовий догляд та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин.  Метою патронату є забезпечення прав дитини, яка через складні життєві обставини не може проживати з батьками чи законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення в сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Між тим, відвідали ще одну родину – прийомну. У ній мама Наталія виховує 13-річну Карину. Нині дівчинка навчається у 8 класі місцевої смілянської школи. Дуже любить малювати та співати, бере участь у різноманітних конкурсах, зокрема обласних та міжнародних. Пані Наталя своєю чергою приділяє дівчинці максимум уваги та намагається розвивати її як особистість.

Фото без опису

Відвідавши смілянські родини, В’ячеслав Швець вкотре зауважив, що діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, мають виховуватись в родинах:

– Таким чином діти відчувають родинний затишок, що позитивно впливає і на їхню подальшу долю. Адже потому вони створюють власні родини, а інколи беруть посиротілих дітей до себе на виховання. Нині інтернатна система потребує реформації. На це спрямована й урядова стратегія. Тож, маємо докласти зусиль, аби максимально охоплювати дітей, які виховуються в інтернатних закладах, сімейними формами.

Нагадаємо, Уряд збільшив виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у сімейних формах виховання, з 2 до 2,5 та 3,5 (для дітей з інвалідністю) прожиткових мінімумів на дитину.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень