A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ТУБЕРКУЛЬОЗ, ПРОСТІ ТА ЕФЕКТИВНІ ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ

Дата: 27.01.2020 10:04
Кількість переглядів: 625

Фото без опису

За останні 10 років в Україні на 40 % знизилася захворюваність на туберкульоз, смертність від туберкульозу - втричі. Водночас в Україні залишаються недовиявленими близько 25 % випадків '(щоп’ятий випадок) туберкульозу. Щороку через^туберкульоз умирає близько 4 тисяч українців. За 2018 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 26321 випадок.

Незважаючи на те, що загальний показник захворюваності на активний туберкульоз зменшується, як бачимо, статистика залишається дуже невтішною. Ці сумні цифри спонукають кожну людину замислитись про таку небезпеку для власного здоров’я та життя. Де найчастіше можна наразитись на туберкульоз? Як захистити себе та своїх близьких від цієї тяжкої хвороби? Як діяти, коли запідозрив у себе захворювання?

Туберкульоз - одна з інфекційних та дуже небезпечних хвороб, яка вимагає тривалого комплексного лікування. Групи підвищеного ризику -це люди, які зловживають алкоголем, вживають наркотики, мають незадовільні житлові умови, незбалансовано харчуються, мають певні хронічні захворювання. Дуже поширена ця недуга серед тих, хто звільнився з місць позбавлення волі. Підвищений шанс захворіти мають особи, які тривалий час перебувають у місцях скупчення людей (транс-
порт, підприємства громадського харчування, магазин, базари тощо). Особливо чутливі до туберкульозної інфекції люди з ослабленою імунною системою, здатністю опиратись інфекції.

Проте, якщо навіть ми не відносимось до перелічених груп ризику, ніхто з нас не може бути впевненим у тому, що захищений від цієї небезпечної інфекції. Наразитись на туберкульоз досить  легко, адже він передається повітряно-крапельним (з частинками мокротиння, слини хворого при
кашлі, чханні) та контактно-побутовим (при використанні заражених мікобактеріями туберкульозу предметів побуту) шляхами. Здорова людина може заразитися не лише при контакті з хворим, а й у громадському транспорті, магазині, на вулиці.

Фото без опису

Симптоми, які можуть свідчити про ту­беркульоз:

  • кашель тривалістю понад два тижні;
  • підвищення температури тіла тривалістю по­над два тижні;
  • зменшення ваги тіла з невизначених причин;
  • підвищена пітливість, особливо ВНОЧІ;
  • підвищена втомлюваність, слабкість.

Більш пізні симптоми - задишка, біль у груд­ній клітці, кровохаркання. Поява двох і більше оз­нак - привід бити на сполох. Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню.

Щоб зменшити ризик зараження туберкульо­зом, необхідно дотримуватись досить простих, але ефективних порад:

  • займатися фізкультурою і спортом;
  • споживати їжу, багату на вітаміни, білки, жи­ри і вуглеводи, мінеральні речовини, для підвищен­ня імунітету;
  • частіше бувати на свіжому повітрі;
  • користуватися особистими предметами гі­гієни;
  • не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями ту­беркульозу;
  • не менш ніж один раз на рік проходити флю­орографічне обстеження.

Більшість людей обізнані про існуючі ризики захворювання на різні інфекційні хвороби та про те, як убезпечити себе від зараження, але, на жаль, не дотримуються необхідних запобіжних заходів. Давайте не будемо лінуватись та нехтувати відомими правилами безпечної поведінки! Слід пам’ятати, що наше здоров’я у наших руках!

Олександр Жарський,


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень