Ротмістрівська сільська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ПРОФІЛАКТИКА ДИФТЕРІЇ

Дата: 15.11.2019 12:20
Кількість переглядів: 612

Фото без опису

 

 

За даними Центру громадського здоровя МОЗ України станом на 4 листопада 2019 року встановлено 22 діагнози “дифтерія”. Водночас за попередні 9 років, із 2010 по 2018 рік, загалом зареєстровано 56 випадків, з них 12 дітей та 44 дорослих. Летальних випадків не зафіксовано.

     Враховуючи ситуацію, що склалася у країні у зв’язку з реєстрацією випадків захворювання на дифтерію, лікарі застерігають, якщо ситуація з імунізацією проти дифтерії в Україні не зміниться, з’являється ризик виникнення великої кількості випадків цієї інфекції. 

     Ці застереження змушують замислитися про те, а що ми власне знаємо про дифтерію? Яким чином можна від неї вберегтися?

      Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке викликають бактерії - дифтерійні палички. Серед основних симптомів хвороби – ангіна, під час якої у горлі утворюються «плівки», що іноді ускладнюють дихання.

    Найважчий перебіг хвороби, коли плівка з’являється не на мигдалинах, а в гортані. Ураження гортані супроводжується розвитком дифтерійного крупу, для якого характерний поступовий розвиток симптомів, виражена зміна голосу, відсутність нежиті та високої температури тіла. Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період дифтерії складає від 2 до 10 днів. Токсин, який виробляє дифтерійна бактерія, потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше – серце (викликаючи міокардит), нервову систему, нирки.

      Єдиний спосіб захиститися від дифтерії і попередити розвиток небезпечних ускладнень – вакцинація дітей і ревакцинація дорослих (кожні 10 років). Вакцинація проти дифтерії дуже ефективна, попереджає розвиток захворювання та ускладнення. Вакцинація від дифтерії призначається не лише дітям, а і дорослим - вакцини як для дітей, так і для дорослих закуповуються державою і надаються в державних закладах охорони здоров’я безоплатно.

    Вакцини від дифтерії, що закуповуються для держави, проходять дуже суворий контроль якості на етапі виробництва та поставки в Україну. Всі ці вакцини безпечні, якісні та дієві. Якість вакцин підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні, проте, можуть бути побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість.
     Щеплення від дифтерії – єдиний спосіб захистити себе від захворювання. Перед вакцинацією необхідно пройти огляд сімейного лікаря або дільничного терапевта та отримати дозвіл на щеплення. Дбайте про себе!

 

                                                                                                                                                    Смілянське міськрайонне

                                                                                                                                                    управління Головного управління

                                                                                                                                                   Держпродспоживслужби

                                                                                                                                                   в Черкаській області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень